Današnja tragedija na glavni cesti II. reda na odseku št. 0263 med Ribnico in Kočevjem, v kateri so umrle 3 osebe, nas opozarja, da so slovenske ceste še vedno zelo nevarne in da je varna udeležba v cestnem prometu odgovornost vseh in vsakega udeleženca cestnega prometa.

Zaradi ugodnih vremenskih razmer, ki dajejo voznikom motornih vozil občutek varne in zanesljive udeležbe v cestnem prometu ter bližajočega se vikenda, ponovno opozarjamo:

  • da vozniki motornih vozil prilagodijo hitrost ne le veljavnim omejitvam, temveč tudi svojim sposobnostim in znanju, lastnostim ter stanju ceste, njeni preglednosti, značilnostim vozila ter tovora na njem;
  • da ugodne vremenske razmere nisi nujno tudi pogoj za varno udeležbo na določeni cesti. Ugodne vremenske razmere lahko pomenijo samo navidezno ugodno stanje ceste, saj so lahko določeni cestni odseki kljub temu še vedno poledeneli. Vozniki naj stalno spremljajo stanje ceste, pri tem pa upoštevajo predvsem nevarnost poledice v senčnih delih ceste ter skladno z osebnimi ugotovitvami prilagodijo hitrost vozila;
  • da vozijo motorno vozilo v ustreznem psihofizičnem stanju. Alkohol, mamila, psihoatkivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu. Vsem voznikom in drugih udeležencem cestnega prometa zato svetujemo, da se na pot odpravijo spočiti, trezni in ob zavedanju, da je pomembno priti na cilj, ne pa v kakšnem času je treba priti na cilj.


Varnost cestnega prometa je odvisna od vseh udeležencev, ki se v kakršnikoli vlogi pojavljajo v cestnem prometu. Življenje je preveč dragoceno, da bi ga zapravili zaradi naše malomarnosti ali trenutka nepazljivosti. Zaradi tega vse udeležence v cestnem prometu pozivamo, da so strpni, odgovorni in ravnajo umirjeno in varno, ne le v cestnem prometu, temveč tudi sicer, saj je ravnanje v cestnem prometu odraz vedenja posameznika.