V zadnjih dneh smo dobili veliko vprašnj, ki so se nanašala na zunanje temperature, pri katerih so še dovoljene meritve hitrosti s tehničnimi napravami. Pri tem smo opazili, da v javnosti krožijo tudi napačna tolmačenja določb Pravilnika o meroslovnih zahtevah za merilnike hitrosti v cestnem prometu, zato v nadaljevanju to pojasnjujejmo.

Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o meroslovnih zahtevah za merilnike hitrosti v cestnem prometu (Ur. list RS štev. 90, z dne 10.10.2005) v 4. členu med delovnimi pogoji opredeljuje tudi naslednje:

"2. Delovni pogoji (za dele, ki so med delovanjem izpostavljeni okoliškim vplivom):
- okoliška temperatura najmanj v območju od 0 stopinj C do +50 stopinj C."

Pravilnik s to določbo opredeljuje minimalne pogoje, ki jih mora izpolnjevati merilnik hitrosti, da Urad za meroslovje lahko začne postopek preverjanja skladnost merila z zahtevami meroslovnih predpisov ter odobritve konkretnega tipa merila za uporabo na območju Republike Slovenije.

Ker pa posamezne naprave omogočajo veljavne meritve hitrosti tudi pri nižjih ali višjih temperaturnih razponih od minimalno predpisanih v Pravilniku, lahko Urad za meroslovje za posamezni merilnik hitrosti v postopku odobri tudi meritve v širšem temperaturnem območju. Temperaturno območje izvajanja meritev Urad za meroslovje navede v dokumentu "Odobritev tipa merila" za vsak posamezen tip naprave posebej.

Temperaturni razpon, v katerem lahko policisti opravljajo meritve, je zato od naprave do naprave različen. V nadaljevanju navajamo temperaturne razpone za merilnike hitrosti, ki jih uporablja slovenska policija:

 

  • DOPPLERSKI MERILNIK HITROSTI: MULTANOVA 6*
    0°C do +50°C 
  • DOPPLERSKI MERILNIK HITROSTI: RAMET AD9*
    -10°C do +60°C
  • PROVIDA 2000
    -5°C do +50°C
  • LASERSKI MERILNIK HITROSTI: ULTRALYTE COMPACT
    0°C do +50°C (sistem s kamero)
    -10°C do +60°C (samo ročni merilnik) 
  • DOPPLERSKI MERILNIK HITROSTI: GATSO*
    antenska enota in radarska nadzorna enota -10°C do +60°C
  • LASERSKI MERILNIK HITROSTI: TRAFFIPATROL_V (z video kamero)
    0°C do +50°C 
  • LASERSKI MERILNIK HITROSTI: TRAFFIPATROL
    -10°C do +50°C
  • LASERSKI MERILNIK HITROSTI: RIEGL
    -10°C do +50°C

*Opomba: merilniki hitrosti znamke Multanova in Gatso so vgrajeni v vozila, ki so med delovanjem ogrevana, merilniki Ramet pa v ogrevana fiksna ohišja. Pri tem noben od sestavnih delov merilnika ni izpostavljen zunanji temperaturi.

Certifikate o odobritvi tipa meril za vse merilne naprave v Policiji hrani Urad za meroslovje, kopije pa Generalna policijska uprava ter policijske enote.

Na vprašanje voznika v postopku, bo policist pojasnil veljavni temperaturni razpon delovanja za merilnik, s katerim je izmeril hitrost. Če bo voznik od policista zahteval na vpogled potrdilo o redni overitvi ali potrdilo o odobritvi tipa merila, mu bo policist pojasnil, da ima možnost vpogleda v to dokumentacijo pri vodstvu enote, kjer se ta dokumentacija hrani. Policist bo stranki v postopku povedal ime enote, kateri pripada, znamko in tip merilnika ter njegovo serijsko številko.

Na ta način ima vsak voznik možnost preveriti pogoje delovanja merilnika in se prepričati v korektnost in veljavnost opravljene meritve.