Sorodne objave

 

V predsedniški palači je bil danes, 22. 10. 2007, podpisan nov sporazum o zaposlovanju vrhunskih športnikov in trenerjev v Ministrstvu za notranje zadeve - Policiji, Ministrstvu za obrambo - Slovenski vojski, in Ministrstvu za finance - Carinski upravi.

sportniki2


Sporazum so podpisali minister za šolstvo in šport dr. Milan Zver, minister za notranje zadeve Dragutin Mate, minister za obrambo Karl Erjavec, minister za finance dr. Andrej Bajuk, minister za javno upravo dr. Gregor Virant in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije mag. Janez Kocijančič.


sportniki4


Minister za notranje zadeve Dragutin Mate je v svojem nagovoru ob tej priložnosti povedal, da je novega sporazuma o zaposlovanju vrhunskih športnikov v državni upravi zelo vesel."Ne samo, da državna uprava z zaposlitvijo vrhunskim športnikom zagotavlja socialno varnost in pogoje za nemoteno treniranje in tekmovanje, torej ne samo, da država njim nekaj daje, tudi vrhunski športniki državi oz. ministrstvu, kjer so zaposleni, dajejo veliko: prispevajo k promociji in ugledu države ter priljubljenosti športa med ljudmi," je dejal. Za vrhunske športnike, zaposlene v Policiji oz. Ministrstvu za notranje zadeve, pa je njihov prispevek k dvigovanju ravni športne kulture v policijski organizaciji še toliko pomembnejši, je poudaril, saj je dobra psihofizična priprava za policiste in policistke eden osnovnih pogojev uspešnega dela. Poleg promocijskih vrhunski športniki sodelujejo tudi pri številnih preventivnih aktivnostih, zaradi česar se jim je še posebej zahvalil in obenem izrazil upanje, da se bo takšno medsebojno sodelovanje nadaljevalo tudi v prihodnje.


Podpisu sporazuma je poleg ministrov in predstavnikov ministrstev, Slovenske vojske in Carinske uprave prisostvovalo tudi enajst od 25 vrhunskih športnikov, zaposlenih v Policiji.


sportniki7

Na fotografiji na sredini minister za notranje zadeve Dragutin Mate, levo zgoraj Franc Rožman, vodja Oddelka vrhunskih športnikov na Policijski akademiji, in del vrhunskih športnikov, zaposlenih v Policiji: Rok Drakšič (judo), Marjan Fabjan (judo), Petra Nareks (judo), Simeon Hoćevar (kajak na divjih vodah), Peter Lamovec (atletika), Peter Mankoč (plavanje), Matic Osovnikar (atletika), Mitja petkovšek (gimnastika), Matej Prelog (veslanje), Mojca Rode (športno ritmična gimnastika) in Zdenka Stolnik (strelstvo).


S podpisom sporazuma so se ministri obvezali, da bodo število zaposlenih vrhunskih športnikov in trenerjev do leta 2015 povečali na 200 zaposlenih športnikov in trenerjev.

Nov sporazum o zaposlovanju vrhunskih športnikov v državni upravi (do sedaj je veljal še sporazum iz leta 1996) je bil potreben, ker se je slovenski vrhunski šport po osamosvojitvi Slovenije izredno razmahnil, naraslo je tudi število vrhunskih športnikov; vseh v Republiki Sloveniji je po podatkih Olimpijskega komiteja Slovenije trenutno 850. Pa tudi zaradi sprememb na področju pravne ureditve zaposlovanja v državni upravi, saj športniki z zaposlitvijo postanejo delavci v državni upravi, torej javni uslužbenci.


sportniki3


Sporazum poleg meril za zaposlovanje vrhunskih športnikov in trenerjev v državnbi upravi opredeljuje tudi obveznosti teh športnikov in trenerjev (npr. da morajo nastopati na mednarodnih policijskih ali vojaških prvenstvih z identifikacijo in simboli ministrstev oz. organov, za katere tekmujejo, da morajo sodelovati na promocijskih, propagandnih, protokolarnih in drugih prireditvah, ki jih organizirajo ministrstva, da morajo pomnagati pri usposabljanju profesionalnih delavcev, skrbeti za ohranjanje osebne športne pripravljenosti ...) in njihove pravice (pravica do ustrezne tekmovalne opreme, do nemotenega treninga, do nastopanja za klub in panožno zvezo, do usposabljanja in izpopolnjevanja ...). Priloga sporazuma je tudi Kodeks ravnanja športnikov in trenerjev, zaposlenih v državni upravi.


sportniki6


Foto: Dean Božnik