Generalni direktor policije Jože Romšek je bil od 9. do 10. 5. 2007 skupaj s svojimi najožjimi sodelavci na dvodnevnem delovnem obisku na Dunaju pri avstrijskem generalnem direktorju za javno varnost dr. Eriku Buxbaumu, ki je bil v Ljubljani na uradnem obisku oktobra 2006.

V naši delegaciji so bili še Danijel Žibret, direktor Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi, Aleksander Jevšek, direktor Uprave kriminalistične policije GPU, Vladimir Pocek iz Sektorja za mednarodne odnose v Službi generalnega direktorja policije, in prevajalka Nevena Vrbnjak.


gdp dunaj01


Glavne teme pogovorov so bile dvostransko sodelovanje med policijama na različnih področjih, Prümska pogodba, ki je zelo pomemben mednarodno pravni instrument za učinkovitejše policijsko sodelovanje v Evropski uniji, priprave na predsedovanje Republike Slovenije Evropski uniji, širitev "schengna" in uresničevanje Konvencije o policijskem sodelovanju v Jugovzhodni Evropi.

Generalna direktorja policij obeh držav sta ocenila, da je medsebojno sodelovanje na visoki ravni. Med drugim sta se dogovorila za usklajevanje aktivnosti pri implementaciji Prümske pogodbe v Sloveniji ter za postopno odpravo mejne kontrole oziroma za konkretne oblike krepitve medsebojnega policijskega sodelovanja (npr. vzpostavitev skupnih centrov za policijsko sodelovanje).


gdp dunaj02

 

Foto: Vladimir Pocek