Na današnji novinarski konferenci so predstavniki policije javnosti predstavili zaključne ugotovitve v zvezi z uspešno zaključenimi aktivnostmi policije ob uvedbi evra v Sloveniji.

evro04


Pri predstavitvi so sodelovali Boris Kanduti, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, Franci Koncilja, višji policijski inšpektor iz Uprave uniformirane policije GPU, in Vilko Širca, kriminalistični svetnik iz Uprave kriminalistične policije GPU.

Policija je uspešno zaključila akcijo Evro, s katero je zagotavljala varnost pri uvedbi nove valute v Sloveniji. Naloge v zvezi s tem so bile za policijo prioritetne. Na podlagi analize opravljenega dela ugotavljamo, da so bile vse naloge odlično načrtovane in opravljene in da je policija uspešno preprečevala kazniva dejanja, ki se nanašajo na varnost pri transportu evrogotovine.

Generalni direktor policije je marca 2006 imenoval delovno skupino, ki jo je vodila kriminalistična policija, sodelovali pa so tudi predstavniki drugih enot policije. Delovna skupina je pripravila ustrezne načrte in usmeritve za varovanje distribucije evrogotovine v Slovenijo in za preprečevanje drugih vrst kaznivih dejanj, povezanih z uvedbo evrovalute.

V zvezi s tem je policija sklenila pogodbo z Banko Slovenije, na podlagi katere je neposredno varovala vse prevoze evrogotovine do Banke Slovenije in nato do depotnih centrov posameznih bank in Poštne banke Slovenije. Vsem poslovnim bankam, hranilnicam in Poštni banki Slovenije je bila ponujena možnost sklenitve pogodb, na podlagi katerih bi policija neposredno fizično varovala vse prevoze evrogotovine od depotnih centrov do njihovih poslovnih enot. Pogodbi sta sklenili dve banki, in sicer NLB, ki je z evrogotovino oskrbela 13 poslovnih bank, kar predstavlja približno 70 % obremenitve, ter Banka Celje. Ostale prevoze so neposredno fizično varovale različne varnostne službe.

Poleg neposrednega varovanja večine prevozov je policija operativno spremljala vso distribucijo evrogotovine, kar pomeni, da je s poostrenim patruliranjem, opazovanjem in zadrževanjem na kritičnih območjih preprečevala škodljive posledice. Organizirana je bila tako, da bi ob primeru škodnih dogodkov lahko kar najhitreje odreagirala.


evro02


Pohvaliti moramo odlično sodelovanje predvsem z Banko Slovenije in tudi z vsemi poslovnimi bankami in varnostnimi službami, ki so sodelovale pri varovanju prevozov, saj smo izmenjevali potrebne informacije. Poudariti velja tudi medsebojno zaupanje in največjo možno stopnjo konspirativnosti, kar je nedvomno prispevalo k uspešnemu zaključku akcije.


evro01


Policija je med akcijo aktivno sodelovala tudi s tujimi varnostnimi organi, s katerimi je izmenjevala operativne podatke, še zlasti pa moramo izpostaviti sodelovanje z Evropolom, ki je posebej za Slovenijeo pripravil oceno ogroženosti, ki

Predstavniki policije so v sodelovanju z Banko Slovenije aktivno sodelovali pri izobraževanju bančnih uslužbencev. Izobraževanje je potekalo v sedemdesetih delavnicah za več kot 1400 blagajnikov. Organizirana so bila tudi različna izobraževanja za delavce policije.

Poleg neposrednega varovanja distribucije evrogotovine in preprečevanja napadov na finančne institucije je policija poostreno izvajala tudi naloge na področju odkrivanja in preprečevanja kaznivih dejanj ponarejanja denarja. V zvezi s tem smo januarja 2007 v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi odkrili tiskarno za ponarejanje denarja na območju Banjaluke, kar smo javnosti že predstavili (informacija za javnost).

Policija je dne 22. 2. 2007 opravila varovanje še zadnjega prevoza evrogotovine na relaciji od mejnega prehoda Karavanke do trezorja Banke Slovenije.

Od tujih varnostnih organov je policija pridobila konkretne informacije o načrtovanju napada na prevoz transporta evrogotovine. Storilci so si tudi že ogledovali načine distribucije, vendar so jih poostrene varnostne razmere in demonstracija policijskih aktivnosti odvrnili od nameravanega kaznivega dejanja.


evro05


Kljub temu, da policija pri neposrednem varovanju transportov gotovine ni obravnavala škodnih dogodkov, pa obravnava nekaj kaznivih dejanj, in sicer:

  • dne 13. 12. 2006 poskus odtujitve bančnega avtomata v Prigorici pri Ljubljani. Zaradi hitrega prihoda policije na kraj je dejanje ostalo pri poskusu, na kraju pa je bil še v pogonu delovni stroj (bager), s katerim so storilci poskušali dokončati kaznivo dejanje;
  • dne 25. 12. 2006 je skupina treh Madžarov poskusila odtujiti bankomat v Kamniku, pri čemer so policisti s hitro intervencijo dva storilca na kraju prijeli, eden pa je pobegnil in ga še iščejo;
  • dne 25. 1. 2007 je storilec z nožem prisilil poštno uslužbenko na območju Maribora, da mu iz blagajne izroči denar, pri čemer je bil storilec v hitri akciji policije kmalu prijet. Pred tem je ista oseba poskusila izvršiti še rop pošte v Celju, Slovenskih Konjicah in Zgornji Polskavi;
  • dne 10. 3. 2007 smo obravnavali tudi poskus vloma v bančni avtomat z varilnim orodjem na območju Murske Sobote, vendar je bil storilec pregnan;
  • dne 31. 7. 2006 so trije neznanci izvršili oborožen rop v okolici Ljubljane, pri čemer so med natovarjanjem poštnega vozila Pošte Slovenije odtujili poštno vrečo z denarjem, ter dne 20. 3. 2007 oborožen rop nad poštnim vozilom v Ljubljani. O navedenih primerih policija še zbira potrebne podatke.


Banka Slovenije je ocenila, da je bilo sodelovanje med Generalno policijsko upravo in Banko Slovenije učinkovito in uspešno, pri čemer se je tudi zahvalila generalnemu direktorju policije. Za dobro sodelovanje pa se je policiji zahvalila tudi večina poslovnih bank.

Da je bilo delo slovenske policije zelo uspešno, kažejo tudi odmevi tujih institucij in policij v tujini, pri čemer je slovaška policija izrazila velik interes za pomoč in sodelovanje slovenske policije, ko bo Slovaška predvidoma s 1. 1. 2009 stopila v evroobmočje.


Skupni stroški policije v akciji Evro so znašali okoli 2,8 milijona evrov, kar je razvidno iz specifikacije stroškov.


Varovanje transportov evrogotovine je bilo za policijo velik projekt, v katerem so poleg kriminalistične policije sodelovale vse policijske enote. Kako obsežna in operativno zahtevna je bila naloga, priča tudi dejstvo, da je bilo v obdobju preddobav in distribucije evrogotovine po bančnih ustanovah, kasneje pa tudi med umikom tolarske gotovine, preklicano koriščenje letnih dopustov, preklicana pa so bila tudi vsa usposabljanja in podobne aktivnosti policije.


evro03


Neposredno oz. fizično varovanje transportov evrogotovine so izvajali pripadniki Specialne enote na Generalni policijski upravi, ki so posebej opremljeni in izurjeni za tovrstne naloge, in pripadniki Posebne policijske enote, ki so bili med pripravami na prevzem evra za to nalogo posebej usposobljeni. Nič manj pomembne vloge niso imeli ostali policisti, ki so morali poskrbeti za varen in nemoten transport evrogotovine po cestnih relacijah, za zavarovanje okolice bank med nakladanjem in razkladanjem evrogotovine oziroma za opravljanje drugih operativnih nalog, ki niso bile tako javno izpostavljene.


Ker ničesar nismo prepuščali naključju, smo prevoze evrogotovine varovali z vsemi oblikami policijskega dela, vključno z opazovanjem iz zraka. Ta oblika dela ima pomembno funkcijo tako z vidika preventive kot tudi mobilnosti, ko je treba reagirati na varnostne dogodke. Observer v helikopterju ima ne glede na konfiguracijo terena velik pregled nad dogajanjem na tleh, zato je priprava in izvedba ropa ter pobeg s kraja dejanja za storilce skrajno tvegan.


evro06


Pomembnost projekta, varnostne ocene in tveganje so narekovali uporabo vseh razpoložljivih tehničnih sredstev in operativnih postopkov pri varovanju transportov evrogotovine. Poleg policijskih helikopterjev so policisti uporabljali blindirana in terenska vozila, vsi pogovori so potekali na kriptiranih radijskih zvezah, policisti so imeli vso razpoložljivo oborožitev in zaščitno opremo ter so bili pripravljeni na vsakršno ogrožanje življenja ljudi in premoženja.


V Slovenijo je bilo pripeljanih 2.278.902.324,02 evrov oz. 1.540,91 tone denarja, ki ga je bilo potrebno distribuirati do depotnih in poslovnih bank, hranilnic in pošt, bančnih avtomatov in do večjih odjemalcev.


Policija je pripravila načrte za varovanje 175 prevozov evrogotovine kot tudi za vračilo tolarjev in presežkov evrogotovine. V sami akciji je sodelovalo 4.383 policistov, ki so opravili 94.183 ur in 20.757 nadurnega dela. Z motornimi kolesi, osebnimi in terenskimi avtomobili, intervencijskimi in blindiranimi vozili je bilo prevoženih skupno 421.322 kilometrov.

 

 

Foto: Dean Božnik