Generalni direktor policije Jože Romšek, direktor Policijske uprave Koper Iztok Jakomin ter komandir Policijske postaje Piran Robert Zonta so v petek, 13. aprila 2007, ob 10. uri, v sejni sobi Ministrstva za notranje zadeve na Štefanovi 2 v Ljubljani sprejeli policiste Policijske postaje Piran Policijske uprave Koper in jim podelili medalje policije za hrabrost.

Policisti Policijske postaje Piran: Matej Družina, Matjaž Družina, Boštjan Kenda in Goran Maltarič so priznanja prejeli na podlagi določil Pravilnika o priznanjih policije (Uradni list RS, št. 61/2006) za izkazano posebno osebno hrabrost pri reševanju ljudi in premoženja ali pri opravljanju varnostnih nalog, ob katerem so svoja življenja izpostavili nevarnosti.

hrabri01


Ko je zjutraj 19. 1. 2007 v stanovanjski hiši v Fizinah v Piranu odjeknila močna eksplozija, so namreč policisti Matej Družina, Matjaž Družina, Boštjan Kenda in Goran Maltarič, ki so bili tedaj na bližnji Policijski postaji v Piranu, z gasilnimi aparati takoj stekli do stanovanjske hiše. Ugotovili so, da je prišlo do nesreče pri pretakanju plina iz tovornjaka na dvorišču stanovanjske hiše v plinski rezervoar. Policisti so z gašenjem dotočne cevi, ki je priklopljena na goreči rezervoar gorela, ogenj pa se je že bližal tovornjaku, preprečili eksplozijo cisterne tovornjaka. Zaradi suma, da so v stanovanjski hiši ljudje, so policisti nato vstopili v goreče pritlično stanovanje ter evakuirali stanovalce, saj je obstajala nevarnost eksplozije cisterne v kurilnici stanovanjske hiše. Pri tem so ponovno izpostavili svoja življenja nevarnosti. Po izjavi gasilcev Poklicne gasilske brigade Koper je bila situacija ob njihovem prihodu kritična, saj je bilo zaradi ognja v kurilnici zelo nevarno, da bi prišlo do takojšnje eksplozije plinskega rezervoarja. Rezervoar so morali zato hladiti z vodo, pri čemer so bila nevarnosti izpostavljena tudi njihova življenja.

hrabri02


Foto: Dean Božnik