Zaradi številnih novinarskih vprašanj, povezanih z napačnim in izredno zavajajočim zapisom v Financah dne 27. 2. 2007, ki se med drugim nanaša na načrtovano nabavo prevoznih sredstev policije, objavljamo naslednje pojasnilo.

Nikakor ne drži, da policija kupuje "superluksuzne avtomobile" oz. da bo policija slabih 15 milijonov evrov porabila za "164 luksuznih avtov", od katerih naj bi vsak po izračunih novinarja Financ "v povprečju stal prek 77 tisoč evrov". Iz vladnega gradiva oz. načrta nabav in gradenj za leto 2007 namreč izhaja, da bo policija v letu 2007 nabavila 276 prevoznih sredstev. Pri tem termin "prevozno sredstvo" nikakor ne vključuje samo avtomobilov. V skladu s Pravilnikom o sistemizaciji in tipizaciji materialno tehničnih sredstev in opreme v policiji se namreč prevozna sredstva policije delijo na specialna vozila (belo-modri osebni avtomobili, intervencijska vozila), civilna vozila (civilni osebni avtomobili, dostavna vozila za prevoz blaga oz. oseb), zračna plovila (helikopterji), vodna plovila (čolni), motorna kolesa, kolesa.

V omenjeni načrtovani kvoti 276 prevoznih sredstev je tudi policijski helikopter za nadzor državne meje (v vrednosti okoli 8,3 milijona evrov), ki predstavlja največji strošek. Ostala sredstva bo Policija namenila za nakup terenskih vozil s policijsko opremo, kombijev za ogled kaznivih dejanj, belo-modrih patruljnih vozil, osebnih civilnih vozil, motornih koles in drugih prevoznih sredstev. Številka 276 se zdi morda visoka, vendar pa je treba vedeti, da policija brez prevoznih sredstev ne more zagotavljati svoje operativnosti, kar bi se brez obnavljanja voznega parka lahko hitro zgodilo.

V letu 2006 je policija odpisala in prodala kar 236 iztrošenih vozil, medtem ko jih je nabavila 346 (od tega 174 civilnih osebnih vozil, 110 belo-modrih osebnih vozil, 25 kombiniranih, 21 intervencijskih in enajst terenskih vozil, tri motorna kolesa, en traktor in eno prikolico; porabljena sredstva zanje so znašala skupaj 1.940.809.219 tolarjev oz. 8.098.853 evrov). Povprečna starost prevoznih sredstev slovenske policije je 5,9 leta.

V letu 2007 pa je od skupnega števila 276 prevoznih sredstev predvidena nabava:

  • 164 prevoznih sredstev, katerih uporaba bo namenjena izključno varovanju schengenske meje (helikopter za nadzor državne meje, terenska vozila, belo-modra patruljna vozila, civilna vozila, specialna vozila za oglede kaznivih dejanj in druga prevozna sredstva), s čimer bo policija lahko realizirala program za črpanje schengenskega vira in schengenske standarde (za teh 164 vozil, vključno s helikopterjem, je namenjenih 12.674.267 evrov);
  • 105 prevoznih sredstev (belo-modra specialna vozila, osebna civilna vozila, kombinirana vozila za prevoz oseb in stvari, motorna kolesa, prikolice za konje) za izvajanje vseh nalog policije, določenih z Zakonom o policiji, in
  • 7 prevoznih sredstev (belo-modra patruljna vozila, civilna vozila in kombinirano vozilo) za varovanje oseb in zaščito objektov v skladu z Uredbo o varovanju določenih oseb, objektov in okolišev objektov, v katerih so sedeži državnih organov.


Zaradi potreb med predsedovanjem EU se število vozil ni povečalo. Javni razpis za vozila bo objavljen predvidoma v aprilu 2007, in sicer ločeno za specialna vozila in civilna vozila (razpis vodi Ministrstvo za javno upravo). Vozila so v načrtu nabav opreme in prevoznih sredstev pod različnimi postavkami navedena zaradi različnih virov financiranja (investicijska sredstva, sredstva iz naslova odprodaje državnega premoženja, odškodnine).