Generalni direktor policije Jože Romšek se bo na povabilo avstrijskega generalnega direktorja za javno varnost dr. Erika Buxbauma udeležil drugega srečanja šefov policij t. i. Salzburškega foruma, ki se je začelo danes, 21. 2., in se bo nadaljevalo jutri, 22. 2. 2007.

Dvodnevnega srečanja na Dunaju se bodo udeležile tudi delegacije generalnih direktorjev policij iz ostalih držav članic Salzburškega foruma, in sicer iz Bolgarije, Češke, Madžarske, Poljske, Romunije, Slovaške, hrvaška delegacija pa se bo srečanja udeležila kot opazovalka.

Države članice Salzburškega foruma sodelujejo na področjih prometne policije, izmenjave informacij o DNK, zaščite prič in pri ocenah grožnje organiziranega kriminala (OCTA) za jugovzhodno Evropo. Predstavniki držav članic se redno srečujejo na treh različnih nivojih, in sicer na ravni ministrskih srečanj, šefov policij in na ravni ekspertnih delovnih skupin. Od leta 2004 se države članice izmenjujejo v predsedovanju vsakih šest mesecev. Slovenija je s 1. 1. 2007 predala polletno predsedovanje Republiki Avstriji.

Udeleženci tokratnega srečanja bodo obravnavali nekatere aktualne teme na področju policijskega sodelovanja, predvsem v okviru Evropske unije in Prümske pogodbe, in sicer: okrepitev policijskega sodelovanja znotraj Salzburškega foruma, vzajemno pomoč med državami članicami pri schengenski evalvaciji in pri vstopu novih držav kandidatk v EU ter izboljšanje policijskega sodelovanja na podlagi evropskega pravnega reda in obstoječih bilateralnih in multilateralnih pogodb (predvsem preko skupnih patrulj in nadaljnjega razvoja središčnih služb). Med drugim se bodo pogovarjali še o ustanovitvi nove delovne skupine za množične prireditve in okrepitvi sodelovanja na področju izmenjave DNK podatkov. Tako bodo sprejeli osnutek priporočil s seminarja o implementaciji Prümske pogodbe in izmenjavi informacij o DNK, ki je v okviru salzburškega foruma potekal januarja 2007 na Dunaju. Glavni namen Prümske pogodbe je izboljšanje pravne in tehnične ureditve mednarodnega policijskega sodelovanja v boju proti terorizmu, mednarodni kriminaliteti in nezakonitimi migracijami.

Šefi policij se v okviru Evropske unije sicer redno sestajajo, v okviru Salzburškega foruma pa je bilo zadnje tako srečanje 7. 3. 2004 na Dunaju. Salzburški forum je bil na pobudo Avstrije ustanovljen leta 2001, predvsem za lajšanje težav pri vključevanju avstrijskih sosed z izjemo Poljske (Češke, Slovaške, Madžarske in Slovenije), takratnih držav kandidatk za vstop v EU, v evropski prostor svobode, pravičnosti in varnosti. Salzburški forum je poimenovan po avstrijskem kraju, kjer so se ministri za notranje zadeve omenjenih držav julija 2001prvič sestali in podpisali Salzburško deklaracijo. Leta 2005 se je krogu držav Salzburškega foruma pridružila Romunija, maja 2006 pa še Bolgarija. V bližnji prihodnosti je pričakovati tudi pridružitev Hrvaške, ki je prvič kot opazovalka sodelovala na ministrskem srečanju Salzburškega foruma v Göttweigu julija 2006.