Čeprav je avtoštopanje poceni način prevoza, ki ga največkrat uporabljajo mladi, je pri tem treba upoštevati tudi varnostni vidik. Vedno je namreč tvegano, če ste bodisi avtoštopar, ki se usedete v vozilo nepoznane osebe, bodisi voznik, ki sprejmete avtoštoparja, ki ga prav tako ne poznate. Ne veste, ali je njegov namen le omogočiti oz. sprejeti prevoz ali pa gre za kaj drugega.

V taki situaciji lahko, seveda pa to ni nujno, pride do posameznih primerov premoženjskih deliktov, kot so tatvine, drzne tatvine ali ropi, lahko pa tudi do spolnega nasilja. Ta kazniva dejanja so lahko storjena tako na škodo avtoštoparjev kot tudi samih voznikov ali potnikov v vozilu. Slovenska policija je v preteklih letih obravnavala zelo malo primerov, ki bi bili povezani s štopanjem; šlo je za posamezne primere, ki so se pojavljali občasno.

Vsem, ki se odločate za avtoštopanje, svetujemo, da ne štopate sami (sploh dekleta), da štopate v dnevnem času in da ste pozorni na kakršnekoli sumljive okoliščine tako v zvezi z voznikom kot tudi štoparjem. Če se karkoli pripeti, pa nemudoma obvestite policijo, pri čemer si je potrebno zapomniti čimveč podrobnosti o storilcu, vozilu in druge koristne informacije.


Svetujemo:

  • Izogibajte se štopanju, zlasti če ste sami. Bolj varno je štopati v skupini ali v dvoje.
  • Izogibajte se štopanju na samotnem kraju, v slabem vremenu ali ponoči.
  • Če vam voznik vzbuja nezaupanje, se izgovorite, da ste namenjeni drugam.
  • Ne vstopajte v vozilo, v katerem sta dva neznanca, saj se je še težje ubraniti dveh nasilnežev.
  • Če pride do neprimernega ogovarjanja, odločno povejte, da vas to ne zanima, zahtevajte, da vozilo ustavi, in izstopite.
  • Ne uživajte ponujene hrane ali pijač, enaka previdnost velja pri morebitnem povabilu v gostinski lokal.
  • Pred vstopom v vozilo se prepričajte, kako bi lahko najhitreje izstopili iz vozila (kje in kako se odklenejo oz. odprejo vrata); prav tako si poskušajte zapomniti čimveč podatkov o vozilu (zapišite registrsko številko, tip avtomobila, barvo) in vozniku.