Na Pokljuki je v soboto, 13. 1. 2007, potekalo 36. tradicionalno tekmovanje Slovenske vojske in Policije v patruljnem teku na smučeh.

Policijo je v kategoriji drugi državni organi zastopalo 15 ekip, od tega dve ženski. Skupno število vseh nastopajočih ekip je bilo 39.

Obvezna oprema tekmovalcev od starta do cilja je bila avtomatska puška M70/A s pripadajočim okvirjem. Tekmovalna razdalja je bila 10 km za moške in 5 km za ženske.

Snežne razmere so v letošnji zimi skromne, zato je bil organizator prisiljen spremeniti ustaljen potek tekmovanja. Da se nazivu smučarsko tekmovanje ne bi v celoti izneverili, je bilo treba krajši del tekmovalne proge preteči na smučeh s turno smučarsko opremo. Na strelišču je vsak posameznik s petimi naboji streljal v biatlonsko tarčo premera 16 cm. Na določenem mestu proge je bilo treba zamenjati smučarsko opremo za copate in preostanek nadaljevati peš. Na razdalji 150 m od ciljne črte so morali tekmovalci prenesti "ranjenca" s tipiziranimi nosili do cilja. Po nekajminutnem odmoru po prihodu v cilj so morali sodelujoči metati še bombo - tekmovalci na razdalji 20 m od cilja, tekmovalke pa na razdalji 15 m. Po seštevku tekaškega časa in kazenskih pribitkih za zgrešene strele in mete bomb smo dobili zmagovalca.

V generalni razvrstitvi so zmagali pripadniki Specialne enote GPU 1, drugi so bili pripadniki Poveljstva sil Slovenske vojske in tretji pripadniki Specialne enote GPU 2.

V kategoriji drugi državni organi (ženske) je zmagala Policijska uprava Ljubljana, druga je bila Policijska uprava Postojna.

V kategoriji drugi državni organi (moški) so prvo mesto osvojili pripadniki Specialne enote GPU 1, drugo pripadniki Specialne enote GPU 2 in tretje ekipa Policijske uprave Koper.

Udeleženci so imeli možnost udeležiti se vodenih priprav, ki izhajajo iz programa športnih tekmovanj delavcev policije v letu 2007. Tako so bile posamezne ekipe del časa nastanjene v vojašnici Bohinjska Bela. Zadnji teden pred tekmovanjem je bilo na razpolago tudi biatlonsko strelišče na Rudnem polju. Trenažni vojaški justify Pokljuka je skrbel za izvedbo optimalnih priprav. Glede na razvrstitev ekip lahko rečemo, da so ekipe, ki so se odločile za priprave, kotirale višje kot tiste, ki te možnosti niso izkoristile. Sklepamo, da se priprave odražajo na uspehu. Lahko predpostavljamo tudi tako: več časa, namenjenega športnim aktivnostim, prispeva k boljši telesni pripravljenosti, ta pripomore k boljšemu počutju, oboje pa se kaže v večji delovni storilnosti in uspešnejšem opravljanju delovnih obveznosti.

Del proge, ki so jo tekmovalci premagovali peš, je bil izjemno zahteven. Otoplitve in nato leden dež so ustvarili ledeno skorjo, v katero je bila vkovana proga. Organizator je poskrbel za posipavanje, nazadnje celo nekaj minut pred startom. Kljub temu je bilo premikanje na tej progi, ki se mu reče tudi tek, didaktična enota za ravnotežne centre v centralnem živčnem sistemu tekmovalca, umeščena v fazo utrjevanja.

Razen odrgnin in prask drugih poškodb ni bilo, zato reševalna služba ni imela zahtevnejšega dela.

Tekmovanje sta si ogledala in kot podeljevalca nastopila tudi mag. Franc Kosmač, direktor PA, in direktor PU Kranj Jože Mencin. Odprtja se je udeležil direktor PU Koper Iztok Jakomin. Od vojaških predstavnikov so bili prisotni poveljnik 23. teritorialnega vojaškega območja, polkovnik Milan Obreza, poveljnik vadbenega centra Pokljuka, stotnik Roman Hartman, in številni drugi visoki predstavniki Slovenske vojske.

Zanimivo je, da so imeli tradicionalno smučarsko tekaško tekmovanje na ta dan tudi veterani NOB, veterani vojne za Slovenijo, ki so bili del slovesnega zbora ob koncu prireditve.

Na letošnjem tekmovanju se je zbralo rekordno število ekip. Seveda si želimo, da bi v to tekmovanje pritegnili tudi tiste enote, ki doslej še niso sodelovale.

Čestitamo zmagovalcem in hkrati vabimo zainteresirane na prihodnjo tradicionalno 37. prireditev. Organizator, 23. vojaško teritorialno poveljstvo, je že napovedalo nekaj sprememb.

 

Franc Rožman, Policijska akademija

Fotografije s tekmovanja (Jože Poštrak, Policijska akademija, in Roman Gobec, Policijska uprava Nova Gorica):


image1


image2


image3


image4


image5


image6


image7


image8