Slovenska policija bo 19. in 20. februarja 2008 na Brdu gostila udeležence zasedanja Upravnega sveta Evropske policijske akademije (CEPOL).

Zasedanja se bodo poleg mag. Nevenke Tomovič kot predsedujoče Upravnemu svetu CEPOL-a in njenih sodelavcev iz Policijske akademije udeležili predstavniki policijskih izobraževalnih institucij držav članic ter drugi.

Po zaključku srečanja bosta mag. Nevenka Tomovič in direktor CEPOL-a Ulf Goeransson v sredo, 20. januarja 2008, ob 13. uri v kongresnem centru Brdo dala izjavo za medije o srečanju in glavnih temah pogovorov.

Evropska policijska akademija (CEPOL) je bila kot evropska agencija ustanovljena z odločitvijo Sveta EU 2005/681/JHA in deluje kot mreža policijskih akademij držav članic. Ustanovljena je bila z namenom pomagati pri usposabljanju visokih policijskih uradnikov. CEPOL podpira in razvija evropski pristop h glavnim problemom, s katerimi se srečujejo države članice v boju proti kriminaliteti, pri njenem preprečevanju in vzdrževanju javnega reda in miru ter javne varnosti, zlasti v zvezi s čezmejnimi razsežnostmi teh problemov.

Upravni svet CEPOL-a je organ, ki sprejema odločitve, pomembne za delovanje CEPOL. Predseduje mu država članica, ki trenutno predseduje Svetu EU. Na 11. zasedanju upravnega sveta bosta glavni vsebini obravnava programa dela za leto 2009 in sprejem osnutka proračuna za leto 2009.

CEPOL se je sprva financiral iz prispevkov držav članic, od leta 2006 pa se financira iz proračuna Skupnosti. Osnutek proračuna mora biti sprejet soglasno, tj. s 27 glasovi, in do konca marca poslan v mnenje Komisiji.

CEPOL razvija skupne programe, ki jih nacionalne policijske akademije vključijo v svoje programe. Program dela za leto 2009 je zelo ambiciozno zastavljen in predvideva izvedbo 86 oblik usposabljanj; nadaljeval se bo tudi program izmenjav, ki je namenjen visokim policijskim uradnikom, učiteljem in študentom. CEPOL pripravlja tudi novo spletno platformo, ki bo omogočala lažje komuniciranje in izmenjavo informacij ter gradiv, pa tudi e-učenje.

Srečanje bosta odprla Anton Travner, vodja CATS (usklajevalnega odbora za policijsko in pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah - Odbor po 36. členu), in mag. Nevenka Tomovič, predsedujoča Upravnemu svetu CEPOL-a.

 


Spoštovani predstavniki medijev, vljudno vabljeni!


Opozorilo:
Ker bo izjava v kongresnem centru Brdo, je obvezna predhodna registracija.
Prosimo, da izpolnite obrazec v priponki in ga vrnete na v obrazcu navedeni e-naslov ali po telefaksu najpozneje do 18. februarja 2008 do 12. ure.