Leta 1999 je bila slovenska policija kot prva izmed nečlanic Evropske unije sprejeta v mednarodno akcijo Morska deklica, katere cilj je doseči celovitejši in uspešnejši prometni nadzor.

Države članice mednarodne policijske akcije imajo vsako leto koordinacijske sestanke, na katerih usklajujejo svoje delo in koordinirajo aktivnosti za v prihodnje. Na zadnjem lanskoletnem sestanku je bila za organizatorja prvega letošnjega sestanka držav udeleženk akcije Morska deklica izbrana slovenska policija.

P4260035

 

Predstavniki slovenske policije so na sestanku, ki je potekal med 25. in 28. aprilom 2001, prikazali svoj način dela v tej akciji, ki poteka na območju Štajerske in Primorske. V okviru sestanka so si predstavniki tujih policij danes, 26. aprila 2001, na dveh kontrolnih točkah ogledali kontrolo prometa tovornih vozil. Na kontrolni točki v Mariboru je slovenska policija gostila udeležence iz Belgije, Velike Britanije, Finske, Irske in Francije, v Kopru pa so si kontrolo prometa tovornih vozil ogledali udeleženci iz Nemčije, Nizozemske, Danske, Španije in Poljske.

 

P4260037

 

V akciji, ki je istočasno potekala na dveh kontrolnih točkah, so aktivno sodelovali še predstavniki Prometnega inšpektorata Republike Slovenije, Republiškega inšpektorata za delo, Tržnega inšpektorata Republike Slovenije in Carinske uprave. Poleg uspešnejšega prometnega nadzora je bil njen osnovni namen kontrola tovornih in komercialnih vozil ter vozil za prevoz nevarnih snovi kot tudi odkrivanje kaznivih dejanj, saj so tovorna vozila pogosto skrivališča ilegalnih migrantov, drog in orožja.

 

P4260046

 

“Slovenska policija kot tudi policije iz drugih evropskih držav bodo lahko bolj učinkovito delovale tudi s pomočjo takšnih skupnih akcij, kar že kažejo rezultati, ki smo jih z akcijo Morska deklica dosegli v preteklih letih,” je povedal predstavnik nizozemske policije Peter van de Beek, ki bo znotraj TISPOL-a (organizacije, ki bo v bodoče koordinirala delo zagotavljanja varnosti cestnega prometa) odgovoren za področje kontrole tovornega prometa.

 

P4260054


Vseevropska policijska akcija Morska deklica poteka hkrati tudi v ostalih državah, ki so članice akcije.

 

P4260070

 P4260074

 P4260083

 

Foto: Tadeja Kuhar

Pripravila: Tadeja Kuhar