Danes, 26. aprila je bila na Policijski akademiji v Tacnu slovesnost ob zaključku izobraževanja II. generacije kandidatov za poklic policista, ki so se 4. januarja lani vpisali v program usposabljanja za poklic policista.

 P4260756

 P4260777


Policistom in policistkam, ki v Sloveniji >že skrbijo za varnost ljudi in premoženja, se je pridružilo 201 novih. Pri delu na policijskih postajah jim bodo osnovno vodilo vrednote, ki so zapisane v policijskem kodeksu: zakonitost, strokovnost, korektnost, spoštovanje človekovega dostojanstva, znanje in odprtost. Kandidate za poklic policista sta nagovorila tudi generalni direktor policije Marko Pogorevc in notranji minister dr. Rado Bohinc in jim med drugim zaželela uspešno delo v policijskih vrstah.

 

P4260765


Slovesno prisegam, da bom pri izvajanju nalog vestno, odgovorno, humano in zakonito izpolnjeval svoje naloge ter spoštoval človekove pravice in temeljne svoboščine,” so bile besede, s katerimi so kandidati za poklic policista podali slovesno prisego pred generalnim direktorjem policije Markom Pogorevcem.

 

P4260767


Druga generacija je tako končala poseben 18-mesečni program, ki je razdeljen na tri module teoretičnega in praktičnega usposabljanja. Program v sklopu Policijske akademije v Tacnu izvaja Srednja policijska šola, in sicer 12 mesecev, šest mesecev pa kandidati utrjujejo in izpopolnjujejo svoje znanje tudi na policijskih postajah ter pridobivajo praktične izkušnje. Nov izobraževalni program za odrasle za poklic policista je začela Srednja policijska šola izvajati 4. januarja 1999. Prvič se je vpisalo 15 kandidatk in 59 kandidatov, ki so končali katerokoli srednjo šolo. Na izpopolnjevanje na Srednji policijski šoli v Tacnu sprejmejo do 400 kandidatov in kandidatk za policiste/ke.

 

P4260768


Ravnatelj Srednje policijske šole Jurij Kovačec je v svojem govoru, zdaj že novim policistom, poudaril, da se je že pri izpopolnjevanju prve generacije kandidatov za policiste pokazalo, da je izobraževalni program dobro naravnan in da se je druga generacija izobraževala po delno spremenjenem programu, ki ga bodo ponovno preučili skupaj z izvajalci praktičnega usposabljanja.

 

P4260785


”Trdno smo prepričani, da dajemo temelječ na demokratičnih načelih sodobne družbe, zanesljive, poštene, strokovno usposobljene, prijazne in za sodelovanje dovzetne policiste, ki bodo služili v zadovoljstvo vseh državljanov Republike Slovenije,” je na koncu dodal Jurij Kovačec.

 

Foto: Dean Božnik

Pripravil: Dean Božnik