Po dolgoletnih željah vseh zaposlenih na Postaji mejne policije Petišovci so 15. novembra 2007 v Petišovcih odprli nov mednarodni mejni prehod, ki je v celoti zgrajen v skladu s schengenskimi standardi pri varovanju zunanje meje EU.

Projekt izgradnje novega mejnega prehoda se je začel uresničevati v začetku leta 2007 ko je bil izbran izvajalec, celotna investicija pa je ovrednotena na nekaj čez 4,7 miljona evra, od tega je država Slovenija prispevala malo več kot polovico, drugi del pa so evropska sredstva iz t. i. schengenskega vira.

Prostori, ki so jih s tem pridobili policisti, delavci carine in ostale službe na mejnem prehodu, niso primerljivi s prejšnjim stanjem, ki je trajal od leta 1992, ko je Mejni prehod Petišovci začel s svojim delom. Zaposleni vseh služb so sedaj pridobili primerne prostore, ki omogočajo optimalne pogoje za delo.

071116-MP_Petisovci01-mZapornico je slovesno dvignil državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo mag. Roman REP v navzočnosti direktorja PU Murska Sobota Draga RIBAŠA, vodje CU Murska Sobota Slavka HORVATA, komandirja PMP Petišovci mag. Ernesta BEDEKA in vodje izmene Bojana CIFERJA.

071116-MP_Petisovci02-mGosti na slovesnosti in zaposleni so strumno počastili "svoj praznik" tudi z pozdravom zastavi ob igranju himne.

071116-MP_Petisovci03-mSlovesnost so v kulturnem programu popestrili učenci DOŠ Dobrovnik - "bodoči detektivi badu-badu", ki se pripravljajo na zrelejša leta.

071116-MP_Petisovci04-mSlavnostni govornik je bil državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo mag. Roman REP, ki je orisal sam potek gradnje, vire sredstev ter izvajalce in se za delo v času gradnje zahvalil zaposlenim in izvajalcem.

071116-MP_Petisovci05-mSlovesne otvoritve so se udeležili mnogi visoki gostje iz raznih služb, med njimi so bili tudi predstavniki MUP R Hrvaške, komandirja PP Mursko Središče in PP Štrigova, vodja Sektorja za državno mejo in tujce ter drugi gosti.

071116-MP_Petisovci06-mPogled iz zraka na Mejni prehod Petišovci je zelo lep, sam objekt je skladen z okolico.

071116-MP_Petisovci07-mŽupan občine Lendava mag. Anton BALAŽEK je poudaril pomen samih prostorov za kraj in zaposlene.

071116-MP_Petisovci08-mZaposleni na MP Petišovci so dokazali, da so "kleni" tudi brez starih kovinskih kontejnerjev.

071116-MP_Petisovci09-mV prostoru vodje izmene so zelo dobri pogoji za delo.

 

Foto: Abraham Štefan