V petek, 20. aprila, je bil na priložnostni slovesnosti svojemu namenu predan nov mednarodni mejni prehod Središče ob Dravi. Z izgradnjo mejnega prehoda, posodobitvijo prometne in komunalne infrastrukture ter zgraditvijo objektov za delovanje mejnih služb bo omogočen boljši prehod državne meje, tako za potniški kot tovorni promet.

Novi mejni prehod je okoli 1.700 metrov oddaljen od starega, ki zaradi oddaljenosti od državne meje ni bil v skladu z evropskim pravnim redom na zunanji meji Evropske unije. Mejni prehod Središče ob Dravi je lociran na območju prehoda državne meje s Hrvaško, na cesti Ormož - Čakovec. Na stari lokaciji je v letu 2006 mejo prestopil dober milijon potnikov in blizu 405.000 vozil, od tega okrog 96.000 tovornih.

Na otvoritveni slovesnosti je župan občine Središče ob Dravi Jurij Borko poudaril, da je novi sodobni mejni prehod pridobitev za vse, saj so policisti in cariniki dobili boljše pogoje za delo, ljudje pa varnost. "Kot zanimivost, pred šestimi leti je Postaja mejne policije Središče ob Dravi prejela priznanje za eno najgostoljubnejših in urejenih policijskih postaj," je povedal državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Zvonko Zinrajh in dodal, da ga veseli, da svečano predajamo v uporabo nove prostore mejnega prehoda, ki so nadomestili neustrezne prostorske in materialno-tehnične pogoje dela. "Za 96 policistov so končno podani pogoji za normalno, predvsem pa strokovnejše delo za opravljanje mejne kontrole." Roman Rep, državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo, pa je ob tem dodal, da je Slovenija med bolje pripravljenimi državami, ki bodo vstopile v schengensko območje.

Po svečanosti sta državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Zvonko Zinrajh in državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo Roman Rep s pritiskom na tipko dvignila zapornico in tako simbolično odprla nov mednarodni mejni prehod.

Po odprtju mejnega prehoda sta Miran Fišer, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo, in Marjan Vrbnjak, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever Maribor, odkrila spominski plošči ťBraniteljem SlovenijeŤ, ki sta bili prej nameščeni na objektu starega mejnega prehoda, sedaj pa sta nameščeni na posebnem podstavku pred objektom nove Postaje mejne policije Središče ob Dravi.

 

Tekst in fotografije: Bartolo Lampret