V sklopu 5. Poli maratona je bilo v soboto, 8. septembra na letališču v Moškanjcih izvedeno tudi kolesarsko tekmovanje policistov. Policijska uprava Maribor je v sodelovanju s Policijsko akademijo organizirala prvo državno prvenstvo policistov kolesarjev.

V slovenski policiji so prvi policisti kolesarji začeli z delom že leta 1997, danes pa svoje delo opravljajo v petih policijskih upravah. Idejni pobudnik za merjenje spretnosti policistov kolesarjev je Branko Zupanič, vodja policijskega okoliša na PP Maribor I, ki je tudi zasnoval postavitev poligona. Skupaj s sodelavci so v centru Maribora izvedli tudi prvo promocijsko tekmovanje, ki so se ga poleg mariborskih policistov udeležili tudi policisti kolesarji iz Ljubljane in mariborski mestni redarji. Letos se je na podlagi tega koncepta odvilo prvo državno prvenstvo.Udeleženci so se najprej pomerili v teoretičnem poznavanju pooblastil in cestno prometnih predpisov, nato pa v spretnostni vožnji po poligonu.

070910-Kolesarji01

Nato so policisti kolesarji odpeljali še 30 kilometrsko razdaljo. Uspešno prekolesarjen mini Poli maraton sicer ni imel tekmovalnega značaja. Policisti so na progi sodelovali v promocijskem in preventivnem smislu ter z nasveti pomagali udeležencem maratona.

070910-Kolesarji02

Ljubljana, ekipa PU Koper, PU Slovenj Gradec in PU Maribor.

Zmagovalci v kategoriji posamezno so:

  • David KOČEVAR, PU Koper
  • Andrej ŠTINJEK, PU Slovenj Gradec
  • Matej PARADIŽ, PU Koper

070910-Kolesarji03

Ekipno pa so prvo tri mesta osvojile:

  • PU Slovenj Gradec
  • PU Koper
  • PU Maribor

070910-Kolesarji04

Tekst: Franc Virtič
Foto: Anita Kos Thaler