Inštitut za etnične in regionalne študije (ISCOMET) je 18. decembra 2008 v Mariboru predstavil rezultate mednarodnega projekta Spoštovanje človekovega dostojanstva in načela nediskriminacije pri delu mejne policije in pri izvajanju zaporniške kazni - primer Slovenije.

Med najpomembnejšimi cilji projekta sta senzibilizacija pripadnikov mejne policije in osebja v zaporih za vprašanja človekovih pravic in človekovega dostojanstva ter ozaveščanje slovenske javnosti, še posebej prebivalcev ob zunanji schengenski meji s Hrvaško, o pomenu spoštovanja človekovih pravic.

Koordinator mednarodnega projekta prof. dr. Silvo Devetak je projekt in njegove cilje podrobneje opisal. "Skupaj s kolegi iz Generalne policijske uprave smo želeli doseči, da bi bili mejni policisti - poleg strokovnega znanja - še bolj ozaveščeni o človekovih pravicah in diskriminaciji. Drugi namen projekta pa je bil prisluhniti prebivalcem ob meji," je poudaril in dodal: "Zanimalo nas je tudi, ali obstajajo znotraj zaporniškega sistema kršitve človekovih pravic in diskriminacija in ali so pazniki in zaporniki dovolj informirani o standardih za izvajanje zaporniških kazni."

Pri predstavitvi je sodeloval tudi vodja Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Danijel Lorbek, ki je opisal izkušnje slovenske policije pri uvajanju schengenskega sistema in izravnalnih ukrepov zaradi ukinitve mejne kontrole na mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko. "Poti ilegalnih migracij so se spremenile, cena prehoda slovensko-hrvaške meje se je namreč dvignila. Več je tudi zavrnjenih oseb na mejnih prehodih. Število zasegov ponarejenih dokumentov se povečuje," je dejal Lorbek.

081219-MejnaPolicija01

Mag. Franc Mlinar, ISCOMET, je predstavil publikaciji Zunanja schengenska meja - izziv in odgovornost in Diskriminacija in pravice človeka v slovenskih zaporih, ki sta nastali v okviru projekta. Jasmina Klojčnik, ISCOMET, pa je povzela Priporočila za izvajanje schengenskega sistema. Kot je dejala, je njihov namen vzpodbuditi odgovorne v Sloveniji in na ravni Evropske unije k razmisleku o uvedbi novih ukrepov in programov, ki bodo lajšali negativne učinke te velike zunanje meje Evropske unije.

081219-MejnaPolicija02

Mag. Tomaž Klenovšek, ISCOMET, je opisal ugotovitve raziskav o mnenju zaprtih oseb in osebja v zaporih. Nazadnje je Božidar Peteh, vodja Oddelka za varnost Uprave Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij, predstavil pomen občutka za spoštovanje človekovih pravic in nediskriminacije v zaporih.

Mednarodni projekt, ki ga je sofinancirala Evropska unija, je koordiniral ISCOMET - Inštitut za etnične in regionalne študije iz Maribora, člani mednarodnega konzorcija projekta pa so bili ECERS - Evropski center za etnične regionalne in sociološke študije Univerze Maribor, PIP - Pravo informacije pomoč, Maribor, ZARA - Zivilcourage und Anti-Rasssismus-Arbeit, Dunaj, I.G.E.S. - Istituto Internazionale di Alti Studi Giuridico Economici per lo Sviluppo, Gorica in Onlus - Instituto Euromediterraneo, Trst.

081219-MejnaPolicija03

 

Tekst in fotografije: Bartolo Lampret, PU Maribor