Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so včeraj, ob pomoči kriminalistov in policistov več policijskih uprav na območju Nove Gorice in Maribora začeli izvajati operativne aktivnosti v preiskavi kaznivih dejanj, povezanih z izkoriščanjem in zlorabo prostitucije ter neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Na podlagi sodnih odredb so opravili 5 osebnih preiskav, 10 preiskav osebnih vozil, 7 preiskav zasebnih prostorov in 16 preiskav poslovnih prostorov različnih gospodarskih subjektov, kjer so iskali dokaze o kaznivih dejanjih.

Predkazenski postopek poteka zoper 19 državljanov Slovenije in Romunije, ki so kot člani kriminalne združbe izvrševali kazniva dejanja v daljšem časovnem obdobju, ter zoper eno gospodarsko družbo.

V skladu z Zakonom o kazenskem postopku je bila prostost odvzeta 8 osumljencem, 6 osumljencev je še vedno v policijskem pridržanju. Če bodo izpolnjeni vsi zakonski razlogi, bo vseh 6 osumljencev v roku 48 ur od odvzema prostosti privedenih k pristojnemu preiskovalnemu sodniku, sicer bodo izpuščeni na prostost.

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije.

V operativnih aktivnostih je sodelovalo oziroma še deluje 59 preiskovalcev NPU in 85 kriminalistov in policistov policijskih uprav Maribor, Celje, Ljubljana, Nova Gorica in Koper.

Zaradi interesa kriminalistične preiskave trenutno več podatkov ne moremo posredovati, saj še vedno intenzivno potekajo posamezne operativne aktivnosti.

Več informacij bomo javnosti lahko posredovali tekom jutrišnjega dne, o čemer vas bomo še obvestili.