Med vseevropsko akcijo Noč brez prometnih nesreč, ki bo potekala v noči na nedeljo, 17. oktobra, bomo policisti po vsej državi poostrili nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, promotorji Zavoda Varna pot pa bodo mlade v gostinskih lokalih vzpodbujali, naj ne pijejo alkohola. Preventivnih aktivnosti to noč se bo udeležil tudi generalni direktor policije.

Promotorji oz. študenti demonstratorji bodo svoje vrstnike pred odhodom iz nočnega lokala povabili k preizkusu alkoholiziranosti, tiste, ki bodo ostali trezni oz. bo rezultat alkotesta pokazal 0,00 mg/l, pa bodo nagradili.

Žal k več prometnim nesrečam v veliki meri prispevata prav uživanje alkohola in mamil, zlasti pri mladih, ki so zato ena najbolj rizičnih skupin v prometu. Mladi vozniki so najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč in skupaj s potniki v osebnih avtomobilih tudi najpogostejše žrtve. Z opisanimi preventivnimi aktivnostmi želimo zato vsi skupaj doseči enostaven, a večrat težko uresničljiv cilj: preživeti eno noč brez prometnih nesreč v celotni Evropski uniji.

Prizadevanja za odgovornejše ravnanje v prometu bo podprl tudi generalni direktor policije Janko Goršek, in sicer se bo v soboto, 16. oktobra, ob 21. uri udeležil aktivnosti v Branibor pubu v Celju in ob tej priložnosti podal izjavo za javnost. Nekoliko kasneje pa se bo pridružil eni od policijskih patrulj, ki bo v bližini (ob glavni avtobusni postaji v Celju) nadzirala promet.


Spoštovani predstavniki medijev, vljudno vabljeni!


Več informacij o projektu in statističnih podatkov je v sporočilu za javnost Zavoda Varna pot in v sporočilu za javnost na spletni strani policije: Slovenski policisti aktivni v mednarodnem projektu Evropska noč brez prometnih nesreč.

plakat