Objavljamo odziv policije v zvezi s problematiko zavarovanj in odškodnin policistom, ki sta jo danes izpostavila policijska sindikata.

V vodstvu policije se zavedamo trenutnega stanja glede zavarovanj policistov. Da bi postopki glede odškodninskih zahtevkov zaradi poškodbe pri delu pri delodajalcu potekali hitro in s čim manjšimi zapleti, je vodstvo policije v začetku novembra 2009 sklicalo sestanek z zavarovalnico, s katero ima policija sklenjeno zavarovanje odgovornosti. Namen sestanka je bil predvsem, da vodstvo policije in Pravna služba Ministrstva za notranje zadeve zavarovalnici predstavita nevarnosti policijskega dela, da ne bi prihajalo do neustreznih in nesmiselnih odklonov odškodninskih zahtevkov policistk in policistov s strani zavarovalnice.

V ta namen je vodstvo policije vsem svojim uslužbencem posredovalo tudi informacijo glede uveljavljanja odškodninskih zahtevkov, s katero smo morebitne oškodovance (policistke in policiste oz. javne uslužbence policije) pozvali, naj pri uveljavljanju odškodninskih zahtevkov čim bolj natančno opišejo okoliščine,  v katerih je prišlo do škodnega dogodka, in naj za svoje navedbe priložijo ustrezna dokazila in listine. Obvestili smo jih tudi, da je v primeru odklonitve zahtevka ali zoper poravnalno ponudbo zavarovalnice mogoče vložiti pritožbo, ki jo rešuje pritožbena komisija zavarovalnice.

Zoper tiste odločitve, s katerimi je zavarovalnica po oceni MNZ neutemeljeno zavračala odškodninske zahtevke, je MNZ vlagalo tudi pritožbe, vendar je zavarovalnica z dopisom dne 10. 2. 2010 MNZ opozorila, da kot sklenitelj zavarovanja v primerih odklonitve odškodninskih zahtevkov nima pravnega interesa za vlaganje pritožb.

Zaradi velikega pomena opisane problematike za policistke in policiste je vodstvo policije predstavnike zavarovalnice ponovno pozvalo na delovni sestanek, ki bo 4. marca 2010.

V zvezi z navedbo Policijskega sindikata Slovenije, da so s svoje strani predlagali zavarovanje policistov (zavarovalno polico za 14 evrov na leto za policista), je treba poudariti, da se je njihov predlog nanašal na zavarovanje pravne pomoči policistom (kritje odvetniških stroškov in drugih sodnih stroškov v kazenskih in civilnih postopkih zoper policiste), in ne na zavarovanje odgovornosti delodajalca za poškodbe policistov na delu ali v zvezi z delom, katerega namen je izplačilo odškodnin v primeru odgovornosti delodajalca za nastanek škode. V primeru sklenitve zavarovanja pravne pomoči bi bil finančni strošek v razmerju 6 proti 1 glede na sedanji strošek policije za zagotavljanje pravne pomoči. In ker tovrstno zavarovanje po svoji vsebini iz naslova zagotavljanja pravne pomoči policistom niti ne bi nudilo več pravic od sedanje ureditve, je bila sprejeta odločitev, da sklenitev tovrstnega zavarovanja ni smotrna.

Obenem  pojasnjujemo, da je v osnutku predloga novega Zakona o organizaciji in delu policije predvideno tudi, da bodo policisti, ki opravljajo operativno delo, nezgodno zavarovani tako za primer smrti in trajne izgube splošne delovne zmožnosti (kot po sedanji ureditvi) kot tudi za primer začasne izgube delovne zmožnosti, kar bo za policiste pomenilo prejem dnevne odškodnine za primer poškodb pri delu, ne glede na odškodninsko odgovornost delodajalca.