Na Brdu pri Kranju se bo v četrtek, 4. decembra 2014, v okviru projekta Vesna začel dvodnevni delovni posvet med policijo in socialno službo. Posveta se bosta udeležili namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar in državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martina Vuk.

Na posvetu bodo v vlogah predavateljev nastopali strokovnjaki z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, centrov za socialno delo, policije, nevladnih organizacij ter drugi predstavniki strokovne javnosti.

Osrednji temi posveta sta zalezovanje v intimno-partnerskem nasilju in razgovor z žrtvijo. Problem zalezovanja se bo obravnaval z vidika prepoznavanja in potrebnih ukrepov v tovrstnih primerih. Druga pomembna tema posveta pa je psihološki oris žrtve nasilja in njena travmatizacija. Posebej bodo obravnavani pristopi pogovora z različnimi žrtvami nasilja: otrokom, mladostnico, starostnico.

Projekt Vesna temelji na učinkovitih in ciljno usmerjenih aktivnostih za prepoznavanje različnih vrst nasilja nad ženskami različnih starostnih skupin, torej od mladostnic do odraslih žensk in starostnic. Nasilje nad ženskami pomeni kršitev temeljnih človekovih pravic, ki se ji žal ni uspela izogniti nobena družba, niti slovenska. V Sloveniji je žrtev psihičnega nasilja še vedno vsaka druga ženska, medtem ko je vsaka peta ženska žrtev fizičnega nasilja.

 

Spoštovani predstavniki medijev, vljudno vabljeni, da se udeležite odprtja delovnega posveta, ki bo ob 9. uri v Kongresnem centru Brdo (dvorana Heros).