V zvezi s poročanjem nekaterih medijev glede vročanja vabila na uredništvu revije Reporter objavljamo naslednje:

Na podlagi prejete kazenske ovadbe kriminalisti Policijske uprave Ljubljana v skladu s 148. členom Zakona o kazenskem postopku (ZKP) zbirajo obvestila po usmeritvah okrožnega državnega tožilstva. V zvezi s tem sta kriminalista na uredništvu revije Reporter eni osebi vročila vabilo za zbiranje obvestil od osumljenca. Na vabilu je bilo navedeno, v kakšni vlogi je oseba vabljena in zaradi česa (opisno). Oseba je bila poučena, naj s seboj prinese vso gradivo oziroma listine, ki bi potrjevale ali ovrgle sum storitve kaznivega dejanja. Prav tako je bila v skladu s 4. odstavkom 148. člena ZKP poučena, da ima pravico do svobodne izbire zagovornika, ki je lahko navzoč pri zaslišanju.

Vabljeno osebo se pred začetkom zbiranja obvestil pouči o pravicah, ki izhajajo iz 4. odstavka 148. člena ZKP. Če osumljenec izjavi, da si ne bo vzel zagovornika, se o izjavi osumljenca v skladu s 6. odstavkom 148. člena ZKP sestavi uradni zaznamek. Če pa izjavi, da si bo vzel zagovornika, se o izjavi v skladu s 148.a členom ZKP sestavi zapisnik o zaslišanju osumljenca.

Odločno zavračamo kakršnakoli namigovanja, da je ravnanje policije "protipraven poskus discipliniranja novinarjev".

Če so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, mora policija ukreniti potrebno, da se izsledi storilec kaznivega dejanja, da se storilec ali udeleženec ne skrije ali ne pobegne, da se odkrijejo in zavarujejo sledovi kaznivega dejanja in predmeti, ki utegnejo biti dokaz, in da se zberejo vsa obvestila, ki bi utegnila biti koristna za uspešno izvedbo kazenskega postopka.