Sram je lahko Damijano Žišt, avtorico prispevka Lahko bi jih bilo sram, ki je 13. novembra v odmevu na 5. strani časnika Večer pisala o podelitvi priznanj policije. Eno je namreč novinarska svoboda, povsem nekaj drugega pa žaljiv ton pisanja in pavšalne ocene, ki ves dogodek in vodstvo policije črnijo kar počez in niso vredne profesionalnega novinarskega dela.

Damijana Žišt denimo piše, kako da je podelitev razburila 'večino' policistov in kriminalistov, ki po njenem ne dobivajo priznanj. S koliko policisti pa se je pogovarjala, da lahko postavi trditev o mnenju večine? In ali policisti s terena res niso prejemniki priznanj? Tudi to njeno mnenje ne drži, nasprotno. V letu 2008 je priznanja, med njimi zlate, srebrne ali bronaste ščite policije, prejelo kar 850 policistov, bodisi za dolgoletno delo bodisi dobro sodelovanje, za hrabrost in požrtvovalnost. Resda je bila večina teh priznanj podeljena ob dnevu policije ali drugih priložnostih. A če se je minister odločil, da jih bo nekaterim podelil kasneje, sam osebno, to še ne pomeni, da si jih ti niso zaslužili.

Žal novinarka to argumentira ponovno z zgolj pavšalnimi mnenji. Piše denimo o 'množičnem' odhajanju iz policije, pa o 'neplačevanju računov za plin', o 'političnem obračunavanju v primeru Penko' itn. Vse te očitke smo že večkrat odločno zavrnili, saj enostavno niso resnični. V zadnjem letu odhodov iz policijskih vrst ni nič več, kot jih je sicer, kar lahko dokažemo s številkami, za zamudo pri ogrevanju je bila dejansko kriva okvara na manometru cisterne, v zadevi Penko so bili vsi postopki strokovni in zakoniti, sicer pa predkazenski postopek usmerja državno tožilstvo in še ni zaključen. Morda vsa ta dejstva 'kvarijo' novinarkino črno predstavo o razmerah v policiji, a to še ne pomeni, da lahko zato zavaja javnost.

Bralci naj vejo, da se priznanj ne sramujejo ne njihovi prejemniki ne podeljevalci. Ravno nasprotno, ponosni so nanje! Kajti ne gre le za zahvalo za dobro štiriletno delo in dosežke v zadnjem obdobju, gre za priznanje njihovemu dolgoletnemu prizadevnemu in uspešnemu opravljanju nalog na področju zagotavljanja varnosti. Večina prejemnikov priznanja pa je tudi veteranov vojne za Slovenijo.