V zvezi z navedbami na današnji novinarski konferenci Komisije za preprečevanje korupcije objavljamo naslednje:

Policija oziroma namestnik generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec ne pozna vsebine kazenske ovadbe in je niti ne namerava komentirati, saj v skladu s členom 158/a Zakona o kazenskem postopku kazenske ovadbe zoper delavce policije obravnavajo policisti specializiranega oddelka Skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri Vrhovnem državnem tožilstvu.

V zvezi s tem lahko povemo, da je Policijska uprava (PU) Ljubljana po zbranih obvestilih 15. 2. 2007 na Okrožno državno tožilstvo (ODT) v Ljubljani podala poročilo na podlagi 148. člena Zakona o kazenskem postopku. Do sedaj PU Ljubljana ni prejela nobenega zahtevka tožilstva za morebitno dodatno zbiranje obvestil.

Uprava kriminalistične policije (UKP) v okviru strokovnih služb na podlagi Zakona o policiji usmerja strokovno delo posameznih sektorjev kriminalističnih policij na policijskih upravah. V zvezi s tem je bil tudi opravljen operativni sestanek med UKP GPU in kriminalisti PU Ljubljana, kjer je vodstvo UKP GPU sprejelo strokovno odločitev, da se v predmetni zadevi tožilstvu poda poročilo.

Da je bila ta strokovna odločitev vodstva UKP GPU pravilna, se je izkazalo s tem, da je 31. 12. 2007 ODT Ljubljana obvestilo PU Ljubljana (v vednost pa obvestilo poslalo tudi Komisiji za preprečevanje korupcije), da so poročilo proučili in da se strinjajo z ugotovitvami policije, da v zadevi ni znakov uradno pregonljivega kaznivega dejanja, in da se strinjajo s stališčem policije, zaradi česar dajejo zadevo ad acta.

Glede na to, da je ODT Ljubljana potrdilo odločitev vodstva UKP GPU, da v tej zadevi ne gre za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja, ni razloga za nezaupanje v vodstvo UKP GPU.