Na današnji novinarski konferenci na gradbišču hidroelektrarne (HE) Blanca na reki Savi o včerajšnjem tragičnem dogodku, ki jo je sklical regijski štab za civilno zaščito, so predstavniki policije in enot za zaščito in reševanje predstavili aktivnosti pri iskanju preživelih.

Po dosedanjih ugotovitvah je ena oseba (ženska) preživela, 8 je mrtvih (2 ženski in 6 moških), 5 pa je še pogrešanih in jih še iščejo. V bolnišnice so bile včeraj prepeljane samo tri ženske, od tega sta dve preminuli.

Med mrtvimi so tudi Kristijan Janc, župan občine Sevnica in poslanec v Državnem zboru RS, Mihael Metelko, predsednik krajevne skupnosti Studenec, in Bojan Lipovšek, predsednik sveta krajevne skupnosti Sevnica.

Med pogrešanimi petimi, ki jih še iščejo, so podžupan občine Sevnica Rudolf Dobnik, predsednik Krajevne skupnosti Blanca Bogoslav Peklar in predsednik Krajevne skupnosti Boštanj Marjan Kogovšek.

V iskalni akciji je sodelovalo 64 policistov (iz policijskih uprav Krško, Novo mesto, Celje, Ljubljana, dodatno so bili poklicani še policisti PU Slovenj Gradec), potapljači Specialne enote policije, vodniki službenih psov in Letalska policijska enota s helikopterji. Takoj po tragediji je bil oblikovan operativni štab na policijski upravi, ki koordinira aktivnosti policije pri iskanju. Ko je bilo očitno, da gre za tragedijo širših razsežnosti, je bila o dogodku obveščena tudi hrvaška policija.

Reševalna akcija še poteka, o morebitnih novostih bomo sproti obveščali javnost.

Regijski štab za civilno zaščito je sklical naslednjo novinarsko konferenco, ki bo danes, 4. julija 2008, ob 19. uri, na lokaciji gradbišča HE Blanca.