Občani so včeraj, 3. 7. 2008, ob 17.32, obvestili Operativno-komunikacijski justify Policijske uprave Krško, da je pri hidroelektrarni (HE) Blanca na reki Savi prišlo do nesreče. 14 oseb na dveh čolnih je prečkalo preliv jezovne zgradbe, pri čemer sta se čolna z osebami prevrnila in potopila. Na kraju je takoj stekla reševalna akcija, ki še vedno traja.

Predstavnike medijev obveščamo, da bo danes, ob 13. uri, v prostorih HE Blanca novinarska konferenca, ki jo organizira regijski štab za civilno zaščito in na kateri bodo sodelovali tudi predstavniki policije.

Do 9:33 je bilo najdenih 6 moških trupel, med njimi tudi poslanec Državnega zbora in župan Občine Sevnica Kristijan Janc.

Po zadnjih podatkih policije je v nesreči umrlo 8 oseb, 5 pa je še pogrešanih (med njimi sta pogrešana tudi podžupan Občine Sevnica in predsednik Krajevne skupnosti Boštanj). Nesrečo je preživela ena oseba. Stanje ponesrečenke je stabilno in je na opazovanju v bolnišnici.

Intenzivno iskanje potapljačev se je lahko začelo šele ob 3. uri zjutraj, s tem zmanjšali vrtinčenje vode, ki je v tem delu zelo močno.

Iskalno akcijo koordinira operativni štab na Policijski upravi Krško. V iskanje je vključenih 64 policistov iz policijskih uprav Krško, Celje, Novo mesto in Ljubljana, pripadniki Posebne policijske enote, Specialne enote policije z ekipo potapljačev, vodniki službenih psov in policijski helikopter. V iskalno akcijo so vključene tudi sile za zaščito in reševanje. Kraj nesreče so si ogledali tudi dežurni preiskovalni sodnik, dežurni okrožni državni tožilec ter kriminalisti in kriminalistični tehniki, ki so opravili ogled kraja nesreče.

Za svojce in reševalce je civilna zaščita na kraju zagotovljena psihološka podpora.