Zaradi vrste različnih neresničnih očitkov, ki so se v zadnjem tednu, ob razrešitvi generalnega direktorja policije, pojavili v javnosti v zvezi z delom policije, objavljamo naslednji odziv:

Odločno in v celoti zavračamo očitek o instrumentalizaciji najvišjih državnih institucij ter prepletenosti strokovnih in političnih funkcij. Zakon o policiji zelo natančno definira pristojnosti Ministrstva za notranje zadeve in Policije kot organa v sestavi ministrstva. Policija dela skladno s svojimi pooblastili, in to ne glede na aktualno družbeno dogajanje, minister pa ne more odločati o operativnih policijskih zadevah in postopkih pri preiskavi domnevnih kaznivih dejanj.

Odločno tudi zavračamo neutemeljene navedbe, da bi policija posegala v človekove pravice, nespoštovala dostojanstvo in svobodo ali nedelovala v korist vseh državljanov. Mnoge od navedenih primerov je preverjalo pristojno državno tožilstvo, ki ni ugotovilo nezakonitega delovanja policije. Na očitke varuha človekovih pravic v zvezi z ravnanjem v primeru družine Strojan, povzete v sredstvih javnega obveščanja, tako odgovarjamo, da je policija ravnala v skladu z Zakonom o policiji in drugimi predpisi ter v vseh primerih naredila vse za zagotovitev varnosti življenja ljudi, njihove osebne varnosti in premoženja. Vse naloge za zagotavljanje varnosti na območju Dečje vasi in začasne lokacije v Postojni smo opravili izključno v okviru predpisov in svojih pooblastil. Policisti v nobenem primeru niso izvajali tajnega opazovanja, tajnega sledenja ali drugih zakonsko določenih ukrepov, ki jih ureja 149.a člen Zakona o kazenskem postopku, ker za njihovo uvedbo in izvajanje ni bilo zakonske podlage.

V nekaterih medijskih prispevkih smo lahko brali o domnevnih strokovnih napakah policije v Veliki Dolini, Grčaricah, v primeru Penko. Za ukrepanje v Veliki Dolini je posebna komisija ugotovila, da sta policista strelno orožje uporabila na podlagi Zakona o policiji in v skladu s Pravilnikom o policijskih pooblastilih, saj drugače nista mogla zavarovati življenja ljudi. Pri protestnem shodu v Grčaricah so policisti prekrške zaznali osebno, in ne zgolj na podlagi TV posnetkov, kot nekateri mediji še vedno napačno navajajo. Nihče ni kontroliral notranjosti policijskih vozil, so pa nekateri posamezniki, ki so se zbrali na protestnem shodu, skozi okna pogledovali v policijska vozila, ki jih je množica ustavila pred prehodom za pešce. Tudi v primeru Penko v celoti zavračamo vse očitke o protipravnem odvzemu prostosti osumljeni osebi v kriminalistični preiskavi s področja gospodarske kriminalitete, v zvezi s katero je ta oseba podala kazensko ovadbo zoper vpletene policiste in tožilce. Policija je in bo v navedeni kriminalistični preiskavi opravila vse postopke zakonito, v skladu z veljavnimi predpisi in pravili stroke.

Očitki o kadrovski podhranjenosti policije med Romškovim vodenjem prav tako ne držijo. Od leta 2004 do danes je policijo resda zapustilo 888 uniformiranih policistov, vendar smo na novo zaposlili 1064 kandidatov za policiste. Tudi v zadnjem letu odhodov iz policijskih vrst ni nič več, kot jih je sicer, ker je poklic policista zahteven in stresen. Od dovoljenega kadrovskega načrta vlade za leto 2008 glede zaposlitev v policiji smo ob polletju minimalno odstopali (49 manj). Smo pa letos izvedli dva razpisa za zaposlitev novih policistov. Prav tako je o dejanski podhranjenosti na splošno težko govoriti, saj je zasedenost enot zelo različna. Zato izboljšujemo organizacijo dela in odpravljamo nekatera kadrovska strukturna nesorazmerja, s poenostavljanjem administrativnih opravil in organizacijskimi ukrepi poskušamo doseči večjo prisotnost policistov med ljudmi. S prilagajanjem taktike in metodike delovanja policije pa zagotavljamo izvajanje vseh nalog na območju cele države. Tudi letna in polletna poročila kažejo, da z obstoječimi kadri zakonsko določene naloge izvršujemo celovito in učinkovito.

Slednje smo zagotavljali tudi med predsedovanjem Slovenije Svetu EU, ko je bilo treba varovati številne dogodke. Policistom, ki so opravljali naloge varovanja v okviru slovenskega predsedovanja, v nasprotju z mnogimi očitki nismo odrekli plačila za dodatno opravljeno delo. V podpis smo jim ponudili dogovore o povečanem obsegu dela, skladno z obremenitvami, ki so jim bili izpostavljeni. A žal ni podlage za izplačilo, dokler policisti teh dogovorov ne podpišejo.

Nazadnje pa ostro zanikamo tudi vse navedbe, da bi policija blokirala preiskavo v primeru Patria. Notranji nadzor v oddelku Interpol je pokazal, da je vodja oddelka opustil nadzor nad delom uradnika, zaradi česar je prišlo do nepravočasnega in nestrokovnega odgovora Interpolu Avstrije. Napaka je že bila ustrezno obravnavana in sankcionirana. Slovenska policija kriminalistično preiskavo v zadevi Patria skupaj z državnim tožilstvom nadaljuje, pri čemer izvaja vse potrebne aktivnosti, tudi v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja s tujimi varnostnimi organi. Zaradi interesa nadaljnjih postopkov pa o svojih ugotovitvah ne more obveščati javnosti.