Policijska uprava Nova Gorica bo v soboto, 27. marca 2010, organizirala teoretično usposabljanje za vožnjo enoslednih motornih vozil. Usposabljanje bo ob 17. uri v prostorih policijske uprave.

Prometni policist, inštruktor vožnje motornih koles, bo udeležencem predstavil posebnosti vožnje enoslednih vozil. Posebej bo izpostavil pomen dobre priprave vozila in ustrezne opreme ter podal napotke za varno vožnjo.

Usposabljanje motoristov se bo nadaljevalo naslednji dan, v nedeljo, 28. marca 2010, ob 10. uri, ko bo Avtomoto klub Gorica v Kromberku, pred Mercatorjevim centrom, organiziral praktično usposabljanje v vožnji z motornim kolesom. Na usposabljanju bosta sodelovala tudi policijska inštruktorja za vožnjo motornih koles. Udeleženci bodo lahko v praksi vadili varno vožnjo z motornim kolesom.

Usposabljanja za motoriste bomo v sodelovanju z motoklubi in drugimi motorističnimi skupinami aprila in maja organizirali tudi v drugih krajih na območju PU Nova Gorica.


Vabljeni!

***

Problematika prometnih nerseč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil na območju PU Nova Gorica - statistični podatki

Na območju PU Nova Gorica se je lani zgodilo 1.137 (2008 - 1.181) prometnih nesreč, v katerih je bilo udeleženih 69 (63) voznikov motornih koles. Obravnavali smo 4 (1) smrtne prometne nesreče z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil. Umrli so 3 vozniki motornega kolesa in voznik štirikolesnika. 15 (16) voznikov motornih koles je bilo hudo, 34 (27) pa lahko telesno poškodovanih. V letu 2009 smo obravnavali še 34 (22) prometnih nesreč voznikov kolesa z motorjem, kjer smrtnih žrtev na srečo ni bilo, in 9 (2) prometnih nesreč s hudo ter 19 (15) z lahko telesno poškodbo voznika kolesa z motorjem.

Da je stanje prometne varnosti pri voznikih motornih koles in sopotnikih resno, kažejo tudi podatki, da je od leta 2000 na območju novogoriške policijske uprave umrlo skupaj 29 voznikov motornih koles, 3 sopotniki na motornih kolesih in 2 voznika kolesa z motorjem. 160 voznikov motornih koles je bilo hudo telesno poškodovanih. Najpogostejši vzroki prometnih nesreč pri voznikih enoslednih vozil so neprimerna hitrost, prednost vozil ter stran in smer vožnje. Velikokrat je v prometnih nesrečah pri udeležencih prisoten tudi alkohol. Prometnih nesreč v motoristični sezoni je največ med vikendi, posebej ob nedeljah.

Zato si tudi želimo, da bi se čim več voznikov teh vozil udeleževalo tako teoretičnih kot tudi praktičnih usposabljanj za varno vožnjo.