Policisti Policijske postaje Bovec so v petek, 10. oktobra 2008, v sodelovanju z Osnovno šolo Bovec izvedli preventivni projekt Otrok - policist za en dan. Pri projektu je tega dne sodelovalo 18 učencev šestega razreda osnovne šole iz Bovca v spremstvu svoje učiteljice.

081014-Otrok_Policist01

Komandir Policijske postaje Bovec Sejad Jušić, njegov pomočnik Dušan Svetičič in vodja policijskega okoliša Matjaž Černuta so učencem najprej predstavili vlogo policije v družbi pri zagotavljanju varnosti ljudi in njihovega premoženja. Seznanili pa so jih tudi z organiziranostjo policije, varnostno problematiko na območju te policijske enote, samozaščitnim ravnanjem in nalogami, ki jih opravljajo policisti (dežurni policisti, policisti v patrulji, kriminalisti, vodje policijskih okolišev itd.).

081014-Otrok_Policist02

Na bovški policijski postaji so si lahko osnovnošolci in njihova učiteljica ogledali prostore dežurnega policista in druge prostore ter policijsko opremo in službena vozila, ki jih policisti uporabljajo pri vsakodnevnem opravljanju nalog.

081014-Otrok_Policist03

Nato je šest učencev bovške osnovne šole, ki so jih pred tem določili z žrebom, prejelo tudi majico in kapo z napisom Otrok - policist, ki so ju tudi obdržali v spomin na obisk policijske postaje. Pomočnik komandirja Dušan Svetičič in vodja policijskega okoliša Matjaž Černuta sta učence pospremila še na ''teren'', da bi pobližje spoznali delo policistov v prometu, njihovo opremo in službena vozila.

081014-Otrok_Policist04

Precej zanimanja so učenci pokazali za različno tehnično opremo, ki jo policisti uporabljajo za svoje vsakodnevne naloge, kot so službena vozila policije, laserski merilnik hitrosti Traffipatrol, alkotest znamke Alco Quant, sredstvo za prisilno ustavljanje motornih vozil - stinger in opremo policistov Posebne policijske enote. Na koncu so osnovnošolci in njihova učiteljica izrazili željo, da bi s takšno obliko sodelovanja nadaljevali tudi v prihodnje.

081014-Otrok_Policist05

Po besedah Janka Mencingerja iz Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Nova Gorica je namen tega preventivnega projekta seznaniti otroke z delom in poslanstvom policistov v družbi, obenem pa krepiti pozitivno podobo policistov in povečati zaupanje v delo policije.

081014-Otrok_Policist06

Preventivno akcijo so nekatere policijske enote na območju novogoriške policijske uprave izvajale že junija, druge pa bodo s projektom zaključile oktobra letos.

081014-Otrok_Policist07

 

Besedilo: Dejan Božnik,

predstavnik za stike z javnostmi, PU Nova Gorica