Tudi policisti Policijske postaje Nova Gorica so ob letošnjem tednu otroka med 6. in 12. oktobrom 2008 izvedli preventivne dejavnosti, namenjene otrokom kot udeležencem v cestnem prometu (Za mirnejše in varnejše otroštvo - nasveti policije ob tednu otroka).

K aktivnostim državnih institucij, odgovornih za varovanje otroka in njegovih pravic, ki letos potekajo pod naslovom Nekoga moraš imeti rad, smo se z nasveti in opozorili za večjo varnost otrok v prometu, doma, v šoli namreč pridružili tudi policisti.

080115-TedenOtroka01

Novogoriški policisti so 9. oktobra 2008 v sodelovanju z osnovnima šolama v Kanalu in v Desklah izvedli preventivno akcijo Vozniki, spet smo na cesti, ki jo je širša javnost tako kot prejšnja leta pozitivno sprejela.

080115-TedenOtroka02

Vodjema policijskih okolišev PP Nova Gorica Nenadu Djermanoviču in Marjanu Pircu so se v Kanalu ob Soči v okviru te preventivne akcije pridružili štirje učenci OŠ Kanal in njihovi starši oz. njihovi spremljevalci, v Desklah pa trije učenci OŠ Deskle pod budnim očesom njihovih pedagoških delavcev, pridružil pa se jim je tudi župan Občine Kanal ob Soči.

080115-TedenOtroka03

Akcija Vozniki, spet smo na cesti se je na območju Policijske uprave Nova Gorica v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi začela izvajati že leta 2004. Osnovna ideja akcije je, da otroci nagradijo voznike, ki s spoštovanjem cestnoprometnih predpisov pokažejo, da posvečajo pozornost otrokom na poti v šolo in domov.

Otroci vozniku, ki spoštuje cestnoprometne predpise in ga ustavi policist, izročijo risbico in simbolično darilo - jabolko, s katerim se mu zahvalijo za izkazano pozornost. Letošnja novost je bila v tem, da so učenci OŠ Deskle naključno ustavljenim voznikom, ki so obljubili, da bodo tudi v prihodnje na cesti še posebej pazili na otroke, poleg jabolka izročili manjšo lutko iz gline, ki simbolizira otroka. Ustavljeni vozniki so tudi letošnjo preventivno akcijo novogoriških policistov dobro sprejeli.

080115-TedenOtroka04

Sicer pa so policisti izvedli tudi preventivne aktivnosti ob letošnjem začetku šolskega leta v zvezi z varno potjo v šolo in domov (Preventivni nasveti policistov Policijske uprave Nova Gorica v zvezi z varno potjo v šolo in domov ob začetku novega šolskega leta 2008/09).

Namen preventivne akcije je opozoriti voznike, da se je začelo novo šolsko leto in da morajo biti še posebej v okolici osnovnih šol pozorni na najmlajše udeležence v cestnem prometu in dosledno upoštevati cestnoprometne predpise.

 

Dean BOŽNIK
tiskovni predstavnik
Policijske uprave Nove Gorica