Ob začetku novega šolskega leta 2008/09 bomo na naših cestah, predvsem pa v bližini šol, veliko pogosteje kot med počitnicami srečevali otroke in mnogi med njimi se bo v šolske klopi podalo prvič.

Pri tem velja še posebej opozoriti na tiste otroke, ki prvič stopajo na šolske poti, saj ne poznajo nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolski poti in v vsakdanjem prometu. Zato policisti Policijske uprave Nova Gorica opozarjajo voznike, naj bodo še posebej pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo (npr. na ulicah, na parkiriščih ..).

Sicer pa otroci in mladoletniki spadajo v skupino t.i. "šibkejših" prometnih udeležencev, ki se zelo redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč, sodijo pa med najranljivejše udeležence v cestnem prometu (več o večji prometni varnosti otrok ob začetku šolskega leta tudi na naslednji spletni strani Policije:

Preventivne aktivnosti policije v cestnem prometu ob začetku šolskega leta


V zvezi z zagotavljanjem varnosti otrok ob začetku novega šolskega leta policisti novogoriške Policijske uprave svetujejo:

  • Osebe, ki prevažajo otroke, morajo poskrbeti, da bodo njihovi otroci in mladoletniki pri prevozu dosledno zavarovani z varnostnimi pasovi oziroma naj jih prevažajo zavarovane v ustreznih sedežih. Otroci naj vstopajo v avto in izstopajo iz njega na tisti strani, ki je obrnjena stran od drugih vozil in prometa, najbolje na pločnik. Na prometnejših ulicah svoja vozila ustavljajte na primernih mestih, tako da otrok ne more steči iz avta na cesto, mlajše otroke vedno sami vzemite iz vozila (o preventivnih nasvetih v zvezi z večjo varnostjo v cestnem prometu tudi na naslednjih straneh Policije v rubriki Preventiva - Prometna varnost.
  • Če mora otrok na poti v šolo sam prečkati vozišče, naj ga prečka na označenem prehodu za pešce. V križišču s semaforji, pa le takrat, ko na semaforju gori zelena luč za pešce. Pred prečkanjem vozišča naj se otrok prepriča, da to lahko stori varno oziroma, da ga vidijo drugi udeleženci v prometu. Prečkanje izven urejenega prehoda za pešce, je za otroke zelo nevarno in neprimerno. Otroci so kot prometni udeleženci nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje (predvsem prometne znake, ki obveščajo o varni hoji), prav tako pa ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato morajo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu. Največkrat smo jim za vzgled prav starši.
  • Starši naj opozorijo otroke, da morajo vedno počakati avtobus na posebej označeni avtobusni postaji. Pred vstopanjem je treba počakati, da se avtobus popolnoma ustavi. Pri izstopanju je treba paziti, da izstopijo na površino, kjer jih drugi udeleženci ne bodo ogrožali. Ne bo odveč tudi opozorilo voznikom, da vožnja mimo ustavljenega vozila, ki je posebej označeno za prevoz otrok in ima vključene varnostne utripalke, ker otroci vstopajo ali izstopajo, za vozila, ki vozijo v isti smeri, ni dovoljena. Vozniki vozil, ki vozijo mimo ustavljenega vozila iz nasprotne smeri, pa morajo voziti z zmanjšano hitrostjo in posebno previdno ter po potrebi ustaviti vozilo.

Policisti Policijske uprave Nova Gorica bodo ob začetku novega šolskega leta 2008/09 poleg svojih rednih nalog poostrili nadzor prometa tudi v okolici šol, kjer bodo s stalno navzočnostjo ob šolah in šolskih poteh prispevali k umirjanju prometa. Ob tem bodo preverjali kršitve neupoštevanje omejitev hitrosti, uporabe varnostnega pasu, vožnje pod vplivom alkohola in ugotavljali ter ukrepali zoper ostale kršitelje cestnoprometnih predpisov.

Policijsko preventivno in represivno delo je usmerjeno predvsem v problematiko otrok in mladoletnikov kot potnikov in nadzor upoštevanja prometnih predpisov voznikov na območjih, kjer se otroci najpogosteje zadržujejo. Sicer pa je zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh ena najpomembnejših nalog policije.


Z zgoraj opisanimi preventivnimi nasveti želijo policisti Policijske uprave Nova Gorica zagotoviti večjo varnost otrok na poti v šolo in domov.