Na povabilo direktorja Policijske uprave Alojzija Moharja sta bila 15. decembra 2008 v prostorih novogoriške policijske uprave na prvem vljudnostnem obisku prefektinja Goriške province Maria Augusta Marrosu in Antonio Tozzi, kvestor iz Gorice.

081219-DelovnoSrecanje01

Sprejel ju je direktor novogoriške policijske uprave s svojimi najožjimi sodelavci, ki se je tujima gostoma zahvalil za obisk in med drugim opozoril na tradicionalne dobre odnose med varnostnimi organi na obeh straneh meje na tem območju.

081219-DelovnoSrecanje02

Na omenjenem srečanju so se med drugim pogovarjali tudi o sodelovanju med policijama obeh držav in varnostni problematiki na tem območju po odpravi mejne kontrole po vstopu Republike Slovenije v schengenski pravni red 21. decembra lani, v skladu z novim, v sosednji Italiji še neratificiranim Sporazumom med Vlado Republiko Slovenijo in Vlado Italijanske republike o čezmejnem policijskem sodelovanju. Omenjeni sporazum sta ministra za notranje zadeve obeh držav podpisala dne 27. 8. 2007 v Ljubljani in je nadgradnja dosedanjih sporazumov in dogovorov. Z njim bosta državi lahko še učinkoviteje sodelovali na policijskem področju, zlasti v boju proti čezmejnemu kriminalu. Sporazum bo okrepil in konkretiziral sodelovanje z italijanskimi varnostnimi organi, sicer pa je v Italiji še v postopku ratifikacije.

081219-DelovnoSrecanje03

Na delovnem srečanju so se predstavniki varnostnih organov iz obeh držav pogovarjali tudi o drugih oblikah policijskega sodelovanja za učinkovito preprečevanje čezmejne kriminalitete in ilegalnih migracij.

Po zaključku delovnega obiska sta se obe delegaciji razšli z željo, da bi tudi v prihodnje nadaljevali in še nadgradili dosedanje tradicionalne dobre odnose med varnostnimi organi z obeh strani meje in si zaželeli uspešnega medsebojnega sodelovanja tudi v prihajajočem letu 2009.


Pripravil: Dean Božnik, tiskovni predstavnik Policijske uprave Nova Gorica

Foto: Joško Mlečnik, Sektor kriminalistične policije PU Nova Gorica