Radio Murski val in tednik Vestnik sta zadnji dan v letu 2010 že dvajseto leto zapored razglasila Pomurko in Pomurca leta. Po desetdnevnem  glasovanju, ki je decembra potekalo v živo preko radijskih valov, z glasovnicami iz časopisa Vestnik in z sms-i, so glasovalci največ glasov namenili Jožici Škerlak, policistki Operativno-komunikacijskega centra na Policijski upravi Murska Sobota.

IMG 4750

 Policistka Jožica Škerlak na svojem delovnem mestu pomočnice vodje izmene v operativno-komunikacijskem centru murskosoboške policijske uprave


Jožica Škerlak, ki je zaposlena kot pomočnica vodje izmene OKC, je avgusta na interventno številko policije 113 sprejela klic starejše in  prestrašene gobarke, ki se je izgubila v gozdu. Izgubljeni gobarki, ki je bila zaradi sladkorne bolezni na koncu z močmi, je umirjeno  svetovala, naj pogleda številko lovske preže, ki jo je opazila na gozdni jasi. Na osnovi te številke je policistka ob pomoči lovcev LD Dolina ugotovila lokacijo izgubljene gobarke. Na kraj je napotila policijsko patruljo in reševalno vozilo. Izgubljno in obnemoglo gobarko so našli, ji nudili pomoč  in jo pozneje odpeljali v bolnišnico.

Ker je na tako strokoven in izviren način izgubljeni gobarki rešila življenje, je bila Jožica Škerlak najprej izglasovana za Pomurko meseca avgusta in nato še za laskavi naslov Pomurka leta 2010.

Za Pomurca leta pa je bil izglasovan junaški mladenič Rok Vori, ki je preprečil družinsko tragedijo pri sosedovih. Usodnega dne je zaslišal grozljivo kričanje iz sosedove hiše. Stekel  je k sosedovim in pred pragom v mlaki krvi opazil sosedo. Kričanje se je slišalo tudi iz hiše. Stekel je v hišo in sosedu, ki je s sekiro napadal hčerko, izbil sekiro iz roke in ga podrl na tla. Storilca je držal na tleh vse do prihoda policistov. Za hrabro dejanje, s katerim je rešil dve življenji, mu je bila na predlog direktor PU Murska Sobota podeljena medalja policije za hrabrost.

Svečana razglasitev Pomurke in Pomurca leta 2010, ki je imela velik medijski odmev, bo sredi februarja 2011.