Murskosoboški policisti in kriminalisti smo v preteklem tednu obravnavali tri hrvaške državljane, ki so na območju Policijske postaje Murska Sobota vlamljali v stanovanjske hiše, iz katerih so kradli denar, mobilne aparate in zlatnino.

Policisti so osumljence, ki so oškodovance s tem oškodovali za okrog 2.000 evrov, privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Murski Soboti, ki je za vse odredil pripor.

K izsleditvi osumljenih storilcev so s svojimi informacijami policiji v veliki meri prispevali občani, za kar se jim zahvaljujemo!


Sicer pa še naprej zbiramo obvestila za razrešitev tudi ostalih vlomov na območju PU Murska Sobota.

Policisti in kriminalisti PU Murska Sobota smo v letu 2016 obravnavali številčno manj vlomov v stanovanjske hiše kot v preteklih letih. Pozimi je več vlomov predvsem popoldne, ker se hitro zvečeri, kar storilci s pridom izkoriščajo, saj hitreje opazijo, v kateri hiši je kdo doma in v kateri ni nikogar, ker ni prižganih luči.

Zato svetujemo, da pred odhodom od doma hišo zaklenete, prižgete luči na dvorišču, lahko pa tudi kakšno luč v dnevnem prostoru, s čimer boste sporočali, da je nekdo doma. Če se vrnete domov in opazite, da ste postali žrtev kaznivega dejanja (vloma ali tatvine), o tem nemudoma obvestite policijo in ničesar ne premikajte ter ne pospravljate do prihoda policistov.

Če naletite na storilca, ki je še v hiši, ali opazite storilca pri vlomu v sosednjo hišo, se ne izpostavljajte, zlasti če je fizično močnejši, oborožen ali jih je več. Pomembnejša naj bo vaša lastna varnost!

Policistom lahko pomagate pri izsleditvi storilca, če si poskušate zapomniti čim več podatkov o njem: izgled storilca, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal, lahko pa ga tudi fotografirate oziroma posnamete s svojim mobilnim telefonom.

Pred daljšo odsotnostjo z doma:

  • zaklenite vrata in zaprite okna,
  • predtem ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih (da vam zaradi puščanja vode ali požara ne bo treba predčasno prekiniti dopusta),
  • vklopite alarmno napravo,
  • ključev ne puščajte na "skritih mestih", kot so nabiralniki, predpražniki, lončki za rože ipd.,
  • ne puščajte doma dragocenosti in denarja (med dopustom raje najemite sef),
  • o svoji odsotnosti ne puščajte sporočil (na telefonskem odzivniku, na listikih ...),
  • poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete; vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov ...),
  • doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne,
  • ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše,
  • z vidnih mest umaknite vrednejše predmete,
  • povejte sosedom, kako ste dosegljivi,
  • zapišite si serijske številke vrednejših predmetov ali jih celo fotografirajte, po možnosti pa tudi označite (umetniške slike, nakit, tehnične predmete idr.).


Več preventivnih nasvetov:

Tehnično varovanje stanovanjskih objektov

Roparji na domu

Priporočila za varovanje doma in drugi nasveti v zloženki Policija svetuje