Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Murska Sobota in policisti PP Lendava so meseca oktobra 2007 pri dejanju zalotili dva osumljenca, ki sta iz kurilnega olja s posebnim kemičnim postopkom odstranila indikator, ki se uporablja za označevanje tega energenta.

Tako prečiščen energent sta hotela uporabljati kot dieselsko gorivo D-2.

Kriminalisti in policisti so v opuščenem industrijskem obratu na območju UE Lendava izsledili  36-letnega osumljenca iz območja UE Murska Sobota in 39-letnega osumljenca iz UE Slovenska  Bistrica, ki sta  iz avtocisterne v večje plastične kadi iztočila 7.640 litrov kurilnega olja. V plastičnih kadeh sta s posebnim kemičnim postopkom  iz kurilnega olja odstranila  t.i. indikator C.I. Solvent yellow 124 (rdeče barvilo), ki se uporablja za označevanje kurilnega olja. Tako "prečiščen" energent sta prečrpala nazaj v avtocisterno, da bi ga pozneje uporabljala oz. prodajala kot dieselsko gorivo D-2.

Policisti so o ugotovitvah obvestili tudi delavce Carine, ki so celotno količino energenta zasegli in opravili analizo. Analiza  je potrdila, da je kurilno olje razbarvano.

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Ponarejanje znamenj za zaznamovanje blaga, mer in uteži po 260. členu Kazenskega zakonika, so kriminalisti zoper oba osumljenca podali kazensko ovadbo.


Jožef PRŠA
TISKOVNI PREDSTAVNIK
POLICIJSKE UPRAVE