Policisti kriminalisti s Policijske uprave Murska Sobota in Policijske postaje Lendava so obravnavali 32- in 46-letnega državljana Bolgarije, ki sta na bančnih avtomatih zlorabljala bančne kartice. Moška sta s petnajstimi ponarejenimi bančnimi karticami na bančnih avtomatih slovenskih poslovnih bank v več krajih po Sloveniji med 11. 5. in 14. 7. 2008 dvignila večjo vsoto denarja.

Na novinarski konferenci 30. julija 2008 sta direktor Policijske uprave Murska Sobota in namestnik vodje Sektorja kriminalistične policije tamkajšnje policijske uprave, Boris Banfi, predstavila zlorabo bančnih kartic in prijetje dveh osumljencev

Ponarejene kartice so bile opremljene z magnetnimi zapisi pravih bančnih kartic izdajateljic tujih bank in s pravimi varnostnimi kodami (PIN). Z navedenimi karticami in pripadajočimi PIN kodami sta tako premagala varnostne sisteme bančnih avtomatov, z ukazi na bankomatih vstopila v varovano območje bankomata (t. i. zaprt prostor bankomata) ter vnesla ukaze za dvig gotovine v skupni vrednosti 20.950 evrov. Pri tem jima je uspelo dvigniti 12.370 evrov, od tega na območju Policijske uprave Murska Sobota 7.620 evrov. Razliko pa jima zaradi zavrnjenih transakcij ni uspelo dvigniti. Nekaj kartic so jima bankomati tudi zadržali.

Moška sta 14. 7. 2008 pri svojih postopkih pri bančnem avtomatu postala sumljiva občanu na območju Policijske postaje Lendava, ki je to sporočil policistom. Policisti kriminalisti s Policijske uprave Murska Sobota in Policijske postaje Lendava so nato zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper oba odredili pridržanje. Med preiskavo vozila, s katerim sta potovala, je policistom kriminalistom uspelo zaseči 9.935 evrov gotovine.

{gallery}/PUMS/IMG/sporocila/2008/080730-ZlorabaKartic/gallery}

Po končanem zbiranju obvestil sta bila navedena, s kazensko ovadbo zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj velike tatvine po prvi točki prvega odstavka 212. člena Kazenskega zakonika, privedena k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Murski Soboti, ki je zoper njiju odredil pripor. V nadaljevanju predkazenskega postopka  pa sta bili ugotovljeni še dve tovrstni kaznivi dejanji, ki sta jih osumljena storila na drugih območjih države.