Potem, ko smo člani kolektiva Postaje prometne policije Murska Sobota v letu 2005 obiskali stanovske kolege v Republiki Srbski in si v Banja Luki ogledali prostore MUP-a Republike Srbske in Stanice saobračajne policije, smo se letos, zadnji dan junija v zgodnjih jutranjih urah odpeljali v Beograd, prestolnico Republike Srbije.

060710-ObiskBG01

V Beogradu nas je na Upravi saobračajne policije prisrčno sprejel namestnik načelnika. Predstavil nam je  organiziranost prometne policije v mestu Beograd. Mesto Beograd je razdeljeno na pet sektorjev, katere pokriva pet postaj prometne policije, na katerih dela okoli 800 policistov. Njihovo delo organizira stalna služba na Upravi saobračajne policije. Prometna policija je razdeljena na tri dele in sicer na Upravo, postajo in oddelek za inšpekcijsko tehnične zadeve. Na Saobračajni policijski izpostavi Sever, nas je sprejel komandir, kapetan Slobodan JOCIĆ. Seznanil nas je z načinom dela na prometni postaji in s težavami s katerimi se srečujejo. Kontrolo prometa pri njih opravljajo samo prometni policisti, ki opravljajo tudi vse oglede prometnih nesreč in urejajo promet v križiščih. Po njegovem je Beograd edino evropsko mesto, v katerem se v vseh večjih križiščih promet usmerja ročno.

060710-ObiskBG02

"Mozak" prometne policije, kot se radi poimenujejo, so zaposleni na "Oddeljenju za inspekcijsko - tehničke poslove". Njihov vodja je načelnik Zoran LAZIĆ. Delo se na tem oddelku opravlja v civilu. Zaposleni so po izobrazbi večinoma prometni inženirji in izvedenci prometne stroke. Opravljajo inšpekcijske preglede tehničnih pregledov in avtošol. Določajo trase, kjer bodo potekali izredni prevozi ali spremstvo varovanih oseb.

Po ogledu voznega parka in razgovoru s policistkami in policisti smo si popoldne in naslednji dan ogledali nekatere znamenitosti Beograda, cerkev Sv. Save, grob maršala Tita na Dedinju, stadion Crvene Zvezde, Kalemegdan, center Beograda in ostale zanimivosti. V mestu so še vidne posledice letalskih napadov sil NATO, saj za obnovo ali odstranitev porušenih zgradb ni denarja. Je pa eno od porušenih zgradb, (ugodno??) odkupila vlada ZDA, katera si bo tam postavila svoje veleposlaništvo.

 

060710-ObiskBG03Komandir Saobračajne izpostave Sever, kapetan Slobodan JOCIĆ, si ogleduje srajco naše policije, katera je za razliko od njihove odlične kvalitete.

060710-ObiskBG04Vozni park v Beogradu ...

060710-ObiskBG05... in na periferiji.

060710-ObiskBG06Prisotni v Beogradu smo popoldne naslednjega dne zapustili mesto in ...

060710-ObiskBG07... se po nekdanji avtocesti "Bratstva in enotnosti" odpeljali proti domu.

 

Besedilo; M. Vogrinčič,
Foto; M.Vogrinčič, D.Miholič, R. Rituper