Tudi policisti Policijske postaje Lendava so dočakali dan, ko bodo svoje poslanstvo opravljali v novih in sodobnih prostorih.

Dosedanja stavba PP Lendava, v kateri so policisti uradovali od leta 1974, je zaradi novih nalog policije in naraščanja števila zaposlenih, postala nefunkcionalna. Rešitev prostorske stiske so poiskali s preselitvijo "schengenskih policistov" v prostore na mejnem prehodu Pince, kar pa je seveda pomenilo tudi dodatne organizacijske težave.

070702-PP_Lendava01

070702-PP_Lendava02

Zato so bili lendavski policisti še toliko bolj veseli sobote, 30.6.2007, ko sta minister za notranje zadeve Dragutin Mate in generalni direktor policije Jože Romšek svečano prerezala trak in simbolično predala novo stavbo PP Lendava na Glavni ulici v Lendavi, v kateri bodo spet pod eno streho delali vsi zaposleni v tej enoti.

070702-PP_Lendava03

Povabljene goste in številne državljane, ki so se odzvali vabilu na otvoritev je pozdravil Drago Ribaš, direktor PU Murska Sobota. V svojem nagovoru je opisal pomen pridobitve, ki so jo z odprtjem nove policijske postaje dobili lendavski policisti.

070702-PP_Lendava04

Pozdravne besede je zbranim namenil tudi lendavski župan Anton Balažek. V spomin na odprtje nove stavbe je komandirju PP Lendava izročil monografijo mesta Lendava.

070702-PP_Lendava05

Zbrane je nagovoril tudi prvi mož slovenskih policistov Jože Romšek, ki je opozoril na posebnosti policijskega dela na območjih z večetničnimi skupnostmi. Ker je velik del območja PP Lendava na narodnostno mešanem območju, smo lahko posebej zadovoljni, da kar 60 policistov iz PP Lendava govori madžarski jezik, kar predstavlja veliko prednost v komunikaciji med policisti in občani, je povedal generalni direktor policije.

070702-PP_Lendava06

Slavnostni govornik Dragutin Mate je predstavil naloge policije, ki so povezane s prevzemom shengenskega mejnega režima.

070702-PP_Lendava07

Svečanost sta s prekmursko narodno pesmico popestrila Simon in hčerkica Saška, predstavila pa se je tudi folklorna skupina KERKA iz madžarskega obmejnega mesta Lenty.

070702-PP_Lendava08

070702-PP_Lendava09

Stavbo PP Lendava so z mislijo na dobro, uspešno in srečno prihodnost blagoslovili škof evangeličanske cerkve Geza Erniša, generalni vikar soboške škofije monsinjor Franc Režonja in koordinator duhovne oskrbe v policiji policijski vikar Janez Novak.

070702-PP_Lendava10

070702-PP_Lendava11

070702-PP_Lendava12

070702-PP_Lendava13

Po otvoritvi so si gosti in obiskovalci ogledali prostore, v katerih bodo službovali lendavski policisti. Velikega zanimanja je bila deležna razstava prostočasnih dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo policisti. Predstavili so se vinogradniki, lovci, padalci, čebelarji, zbiratelji starodobnih vozil … Za veselo razpoloženje na pogostitvi pa je poskrbel uveljavljeni ansambel Stinger, v katerem igrajo policisti PP Lendava.

Ker nas do prevzema "Schengena" loči le še nekaj mesecev, sta v PU Murska Sobota in PP Lendava v okviru spremljajočih prireditev ob otvoritvi PP Lendava, dan pred otvoritvijo v novi stavbi organizirali okroglo mizo s pomenljivim naslovom Kaj prinaša Schengen?. Z referati so sodelovali tudi predstavnik carinske službe, vodja upravne enote, razkriški in lendavski župan.

Okrogla miza je ponudila odgovore na mnoga vprašanja državljanov, ki živijo ob "zunanji" meji.

Zaposlenim na PP Lendava želimo čim boljše počutje v novih prostorih in veliko uspeha pri delu.


Tekst: Jožef Prša
Foto: Štefan Abraham