Dne 25. 7. 2007 dopoldne so madžarski in slovenski prometni policisti v bližini mejnega prehoda v Dolgi vasi izvajali skupni poostren nadzor cestnega prometa, nadzorovali pa so predvsem voznike tovornih vozil in avtobusov. O tem prvem tovrstnem sodelovanju madžarske in slovenske policije so v časopisih poročali tudi madžarski novinarji.

Na slovenski strani so sodelovali policisti PPP Murska Sobota, PP Lendava in PPIU Prosenjakovci, uslužbenci prometnega in delovnega inšpektorata ter cariniki mobilne carinske enote CU Murska Sobota. Našim policistom se je na kontrolni točki kot opazovalec pridružil tudi policist iz Madžarske, Szabolcs Soós.

070726-PoostrenNadzor01Policisti PPP Murska Sobota in madžarski policist


Na madžarski strani je nadzor potekal na sedmih točkah v županiji Zala, kot opazovalec pa je sodeloval policist PPP Murska Sobota, Milko Osterc. Na mejnem prehodu Dolga vas ga je sprejel policist Policijske postaje Lenti, s katerim sta se pogovarjala v nemškem jeziku. Ker v madžarski policiji ni organiziranih klasičnih postaj prometne policije, kot so pri nas, je nadzor cestnega prometa v pristojnosti splošnih policijskih postaj, razen na avtocestah, za nadzor katerih je ustanovljena skupna, tako imenovana avtocestna policija, s sedežem v Budimpešti. Policisti splošnih policijskih postaj, kot je v Lentiju, poostrenih nadzorov z vključevanjem drugih služb ne poznajo. Poleg tega ne smejo nadzorovati tahografov v tovornih vozilih, ki jih lahko le policisti avtocestne policije, ki so za to posebej usposobljeni.

Policistu Milku Ostercu so najprej pokazali kontrolno točko na glavni cesti, ki vodi v smeri Szombathelyja. Tam je patrulja dveh policistov nadzorovala tovorna vozila in merila hitrost z laserskim merilnikom.

Povedali so, da zaradi kadrovskih težav v patrulji skupaj delata prometni in splošni policist, ki imata tudi različno uniformo. Prometni policist je oblečen v belo polo majico in modre hlače z naramnicami, splošni policist pa v svetlo modro srajco in temno modre hlače, ob kontroli cestnega prometa pa mora nositi tudi rumen odsevni brezrokavnik.
Policista v patrulji opravljata delo vsak na svojem delovnem področju. Zanimiv je tudi podatek, da jim ni treba nositi čepice ali kape, obvezno pa morajo občane pozdravljati z roko (salutirati).

Povedali so tudi, da je bilo na Madžarskem med policisti veliko korupcije, zato so uvedli plačilne naloge, ki jih izdajajo vsem storilcem prekrškov ne glede na državljanstvo. Policist lahko izreče globo v višini od 500 do 10.000 forintov (1 evro je približno 250 forintov), vendar ne poznajo steka prekrškov.

070726-PoostrenNadzor02Milko Osterc na obisku pri madžarskih policistih


Po ogledu mesta nadzora je bil Milko Osterc povabljen na Policijsko postajo Lenti, kjer ga je sprejel pomočnik komandirja. Pogovarjala sta se o podobnostih in razlikah pri delu obeh sosednjih policij ter tudi o plačah policistov. Pomočnik komandirja je povedal, da je povprečna plača madžarskega policista s delovno dobo 17 let in vsemi dodatki približno 500 EUR. Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev za gorivo imajo omejeno uporabo vozil, tako imajo na postaji sicer več novih vozil Škoda Octavia, vendar veliko stojijo, saj jih uporabljajo le ob interventnih dogodkih ter zelo redko za klasično patruljiranje.

Po pogovoru je madžarski policist policistu Milko Ostercu razkazal še mesto Lenti ter mu opisal problematiko pri delu, nato pa ga je odpeljal na Mejni prehod Dolga vas.

 

Manfred Kepe, PPP Murska Sobota