Kljub deževnemu vremenu bo 5. oktober vodnikom iz Enote vodnikov službenih psov Petanjci (EVSP) ostal v lepem spominu, kajti tega dne so se preselili v nove prostore.

071008-EVSP_Petanjci01

Začetki EVSP segajo v leto 1994, ko je bila formalno ustanovljena Skupina vodnikov službenih psov za območje PU Murska Sobota, ki so do takrat svoje naloge opravljali na policijskih postajah. Od ustanovitve je enota delovala v obmejni stražnici v Petanjcih, ob kateri so bili dodatno zgrajeni pesjaki.

Z večanjem števila zaposlenih in števila psov objekt z leti ni več zagotavljal primernega delovnega okolja, zato je bila po večletnih pripravah sprejeta odločitev o novogradnji. Februarja 2007 so gradbinci porušili stari objekt in v slabih osmih mesecih zgradili nov, ki ustreza vsem strokovnim standardom. V času gradnje se je EVSP začasno preselila v prostore PMP Gederovci, službene pse pa so policisti oskrbovali na svojih domovih.

Investicijska vrednost novogradnje znaša 1.634.865,00 evrov, del sredstev pa je tudi iz "Schengenskih virov". Skupna neto površina objekta znaša 976,05 m2 (poslovni prostori 582,03 m2, pesjaki 394,02 m2 ).

V enoti je zaposlenih enajst vodnikov s službenimi psi za splošno uporabo in en vodnik s psom za specialistično uporabo.

071008-EVSP_Petanjci02

Slovesnost je bila na dvorišču EVSP, direktor PU M. Sobota Drago Ribaš pa je orisal delo EVSP skozi čas.

071008-EVSP_Petanjci03

Pozdravne besede župana občine Tišina Jožefa Poredoša

071008-EVSP_Petanjci04

Krajši kulturni program so popestrili godbeniki Orkestra slovenske policije in "mala folklora" iz OŠ Tišina

071008-EVSP_Petanjci05

O pomenu pridobitve je govoril tudi direktor UUP GPU Danijel Žibret

071008-EVSP_Petanjci06

Nove prostore je namenu predal direktor UUP GPU Danijel Žibret. Slavnostni trak so prerezali direktor PU M. Sobota Drago Ribaš, vodja EVSP Drago Kocbek in župan občine Tišina Jožef Poredoš

 

Nove prostore je namenu predal direktor UUP GPU Danijel Žibret. Slavnostni trak so prerezali direktor PU M. Sobota Drago Ribaš, vodja EVSP Drago Kocbek in župan občine Tišina Jožef Poredoš.

071008-EVSP_Petanjci07

Po stari prekmurski navadi je bila na koncu pogostitev. Dišalo je po pečenih kostanjih, ki so teknili ob sladkem moštu, nič manj pa niso teknile tudi druge prekmurske dobrote in pečeni odojek. Prijetno druženje je trajalo do prvega mraka.


Fotografski utrinki iz otvoritve EVSP:

Jožef Prša,
PU Murska Sobota