Lendavska policista sta pri naselju Čentiba v Prekmurju v začetku junija našla poškodovano štorkljo. Pripeljala sta jo na veterinarsko postajo, kjer ji bodo zlomljeno krilo pozdravili.

Policista Policijske postaje Lendava Srečko Sukič in Gregor Žalig sta med varovanjem državne meje 4. junija na polju ob glavni cesti pred naseljem Čentiba opazila štorkljo. Ko sta se zvečer po tej cesti ponovno peljala, je bila štorklja še vedno na istem mestu, zato sta jo šla pogledat. Ker je bilo njeno krilo videti zlomljeno, sta poklicala operativno-komunikacijski center, naj o tem obvesti dežurno veterinarsko služba.

Z veterinarske postaje so jo okoli devete ure zvečer prišli iskat, a jim je ni uspelo ujeti, zato sta to kasneje poskusila policista. Štorkljo sta ujela in jo - da ju ne bi kljunila - pokrila s službenim anorakom. Ker pa je moral dežurni veterinar takrat na nujno intervencijo, sta jo sama odpeljala v veterinarsko ambulanto v Moravskih Toplicah.

storklja1

Poškodovano štorkljo sta policista prinesla na veterinarsko postajo, kjer so jih oskrbeli poškodbe

 
Veterinarka je povedala, da je v štorkljo (oz. "štrka" v prekmurskem narečju) najverjetneje trčil osebni avto in da ji bodo krilo operirali takoj naslednje jutro. Prosila je tudi, naj se obvesti njihova služba, če bi v bližnjem gnezdu v Čentibi opazili samico z mladimi štorkljami. Če je poškodovani "štrk" namreč njen samec, sama ne bo zmogla prehranjevati mladičev. V tem primeru bi jih veterinarji pobrali iz gnezda in odpeljali na veterinarsko postajo ter ustrezno poskrbeli zanje.

storklja2

Veterinarka je morala štorklji pred operacijo poškodovano krilo najprej oskrbeti