Leta 1991 so člani družine Mirana Bergauerja zaradi možnosti agresorske aktivnosti JLA na objekte takratne milice na svoji domačiji na Hočkem Pohorju 50 hranili orožje in strelivo Oddelka milice Maribor - Tabor.

Za njihovo pripravljenost in nesebično pomoč med osamosvojitvenimi procesi so se jim 13. novembra 2009 zahvalili člani mariborskega policijskega veteranskega društva Sever, veterani vojne za Slovenijo, delavci policije, župan občine Hoče - Slivnica, krajani okoliških zaselkov in mladi iz Osnovne šole Dušana Flisa iz Hoč.

V spomin na to dejanje sta predsednik PVD Sever Maribor Marjan Vrbnjak in župan občine Hoče - Slivnica Jožef Merkuš na domačiji odkrila tudi spominsko ploščo.

IMG 5212

Navzoče je najprej pozdravil član PVD Sever Maribor Stane Kocutar, ki je tudi povezoval program, nato je sledil pozdravni nagovor župana Jožefa Merkuša. Slovesnost je potekala ob zvokih kvarteta Policijskega orkestra in pevskega zbora OŠ Dušana Flisa iz Hoč. Za popestritev kulturnega programa sta poskrbeli učenki 9. razreda in pevski zbor osnovne šole iz Hoč.

Slavnostni govornik je bil direktor Policijske uprave Maribor Danijel Lorbek, ki je med drugim poudaril: "Bilo je izredno pomembno, da smo našli družine, ki so bile pripravljene skriti orožje, saj smo se takrat pripravljali na vojno in večletno bojevanje. Pričakovali smo, da bo sovražnik napadel tudi objekte milice, zato smo orožje skrili na tajne lokacije. To so bile v glavnem domačije v okolici mest. S tem smo si zagotovili možnost uporabe orožja v bojevanju, tudi če bi sovražnik zasedel objekte, v katerih so takrat delovale enote milice. Družina Bergauerjevih na Hočkem pohorju je bila med temi pogumnimi družinami, saj je na svoji domačiji skrila velike količine pehotnega orožja ter streliva in to tako dobro, da niti sosedje niso vedeli zanj."

IMG 5236

Člani PVD Sever - Maribor so nazadnje izrazili upanje, da družine nikoli več ne bo treba prositi za podobno dejanje.