V spomin na prepričljivo odločenost varovati državo in prebivalce, na složnost, podporo in medsebojno zaupanje, ki je v junijskih dneh vojne vladalo med slovenskim ljudstvom in njegovo policijo; v spomin na organiziran in profesionalen upor agresorju in nenazadnje v spomin na dogodek leta 1991, ko so se policisti spopadli z Jugoslovansko ljudsko armado na mejnem prehodu Holmec, si je slovenska policija za svoj praznik izbrala 27. junij.

V petek, 29. junija 2007, smo letošnji dan policije praznovali tudi v PU Maribor. Ob 11. uri smo v rekreacijsko športnem centru Polena organizirali športno tekmovanje v nogometu in odbojki na mivki. Pomerile so se ekipe iz OPS Podravje, PVD Sever, Slovenske vojske, Občine Lenart in PU Maribor. V nogometu (moški) je zmagala ekipa PU Maribor/OPS Podravje, v odbojki (ženski) pa ekipa Slovenske vojske. Pripadniki Slovenske vojske so bili najuspešnejši tudi v vlečenju vrvi.

Ob 13. uri je bila v Narodnem domu v Lenartu proslava v počastitev našega praznika, ki so se je poleg delavcev in delavk PU Maribor udeležili tudi naši kolegi iz sosednjih držav Avstrije in Hrvaške, nekateri župani občin in predstavniki upravnih enot z območja PU Maribor, poveljnik Specialne enote, predstavniki sodstva, državnega tožilstva, Slovenske vojske, Carinske uprave, predsedniki OPS Podravje, IPA RK Štajerska in Policijskega veteranskega društva Sever Maribor ter drugi gostje.

Proslava se je začela z ogledom promocijskega filma o Policijski upravi Maribor, ki so ga obiskovalci dobro sprejeli. ťPolicija opravlja pomembno vlogo, tako je bilo nekoč in tako je danes. Predvsem je varnost tista, ki si jo vsi želimo,Ť je rekel mag. Janez Kramberger, župan občine Lenart in poslanec Državnega zbora, in izrazil pričakovanje, da bo tako še naprej.

070702-DanPolicije01

"Policija je zanesljiv partner. Leta 1991 je storila vse, kar je bilo v njeni moči, da je zavarovala življenja ljudi," je poudaril mag. Karol Turk, direktor PU Maribor, in se zahvalil vsem, ki so pripomogli k temu. "Če nas v zgodovinskih trenutkih ne bi bilo tam, kjer smo bili, nas danes ne bi bilo tu, kjer smo," je dodal mag. Srečko Krope, poveljnik Specialne enote, in dodal: "Zgodovina je velikokrat površna. Nobenega razloga ni, da se o naših spominih ne bi pogovarjali in jih prenašali na mlajše rodove."

070702-DanPolicije02

Na proslavi smo zaslužne delavce nagradili s priznanji Policije. Priznanja sta prejemnikom predala direktor PU Maribor in poveljnik Specialne enote. Zlati ščit Policije so prejeli Marjan Fank, Darko Lamot, Darko Najvirt in Zoran Mušič. Srebrni ščit Policije so si prislužili Bojan Brumec, Bojan Kitel, Franc Kranjc, Vlado Maksimovič, Robert Munda, Mirko Šimenko, Aleš Rupar in Janko Zadravec. Priznanja Bronasti ščit Policije bodo podeljena na svečanostih v matičnih enotah prejemnikov. Prejemniki tega priznanja so Zoran Ahmetović, Milan Baklan, Branko Černejšek, Gojko Dakič, Bojan Ferk, Marjan Ferk, Dušan Germič, Miran Horvat, Jožef Kerneža, Bogdan Kladnik, Jožef Kmetec, Majda Krajnc, Zlatko Krajnc, Simona Lilek, Aleksander Lubej, Boris Lukežič, Darko Majhenič, Bogdan Manfreda, Branko Mohorič, Peter Muraus, Ljiljana Popovič, Samo Prešeren, Jože Purgaj, Ilija Radulovič, Franc Šandor, Mojmir Šimunič, Danijel Šulc, Zdravko Šauperl, David Tepuš, Boris Veberič, Boštjan Velički in Franc Virtič. Nosilca letošnjih priznanj Policije sta tudi Mirko Ploj (Veliki ščit policije s srebrno zvezdo) in Karol Turk (Zlati ščit policije), ki jima je priznanji predal generalni direktor Policije na posebni svečanosti.

070702-DanPolicije03

Po proslavi se je praznovanje nadaljevalo v rekreacijskem športnem centru Polena, kjer se je v organizaciji PU Maribor, OPS Podravja, Policijskega veteranskega društva Sever Maribor in IPA RK Štajerska odvijalo tradicionalno srečanja aktivnih in upokojenih delavcev PU Maribor ter gostov. Dan policije je namreč praznik tako aktivnih policistk in policistov kot tudi upokojenih. Je tudi praznik vseh, ki so v tistih časih nosili to uniformo, pa so jo v iskanju novih priložnosti kasneje zapustili. Nenazadnje je to tudi praznik vseh prebivalk in prebivalcev Slovenije, saj se ta dan spominjamo dogodkov, ko je policija opravljala najpomembnejši del svojega poslanstva - varovati.


Tekst: Bartolo Lampret
Foto: Gojko Dakić in Bartolo Lampret