V torek, 16. oktobra je Policijska postaja Podlehnik svečano odprla nove prostore. Investicija je vredna več kot dva milijona evrov, objekt je sofinincirala Evropska unija iz sredstev namenjenih za širitev schengenskega območja.

Policijska postaja Podlehnik opravlja policijske naloge na območju občin Žetale, Videm, Podlehnik in Majšperk, kjer policistke in policisti skrbijo za varnost slabih 13.000 prebivalcev na 236 km2 površine. Na policijski postaji je zaposlenih 60 policistk in policistov. Policijska postaja Podlehnik nadzira 24 km državne meje z Republiko Hrvaško, zaradi česar je med tistimi policijskimi postajami v Sloveniji, ki nosijo še posebno odgovornost glede pritiska ilegalnih migracij.

071018-PP_Podlehnik01Policisti so organizirani v okviru Policijske postaje Podlehnik, seveda pod različnimi imeni, že od leta 1979. Enoto so vodili komandirji Jože Hutinski, Karel Duzič, Anton Cafuta, Adolf Kopše, Mojmir Simunič in Marjan Ferk. Ves čas so delovali v isti stanovanjsko - poslovni stavbi. Po skoraj treh desetletjih pa so prostori stare policijske postaje postali pretesni za zaposlene in niso več zagotavljali optimalnih delovnih pogojev.

071018-PP_Podlehnik02"Ugodni delovni pogoji so ključni za dobro delo. Ne glede na delovne pogoje pa so policistke in policisti PP Podlehnik svoje naloge izvajali strokovno, profesionalno in učinkovito," je ob otvoritvi na svečanosti dejal mag. Karol Turk, direktor Policijske uprave Maribor. "Naše poslanstvo je pomagati ljudem, skrbeti za njihovo varnost in za varnost premoženja. Pričakovanja ljudi bomo izpolnili, policisti pa ne smemo pozabiti, da so človekove pravice temeljni atribut pravne države," je še dodal. Marko Maučič, župan občine Podlehnik, je poudaril, da je lokalna skupnost tista, ki si želi dobrega sodelovanja s policijo in v Podlehniku je tako: "Sodelovanje med policijo in občino je vzorno in upam, da se bo tako nadaljevalo."

071018-PP_Podlehnik03"Otvoritev novega objekta za policijo vedno pomeni svečan dogodek," je povedal namestnik generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec in nadaljeval: "Seveda pa boljši pogoji dela zahtevajo višji standard policijskih storitev. Pričakuje in zahteva se odgovorno ravnanje z materialno tehničnimi sredstvi. Pri izvajanju nalog naj imajo policisti v mislih, da delajo z ljudmi in za ljudi." Osrednji govornik na slovesnosti je bil državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Zvonko Zinrajh, ki se je spomnil dni, ki jih je kot policist preživel v teh krajih. Opozoril je na 24 km državne meje z Republiko Hrvaško, za varovanje katere je zadolžena PP Podlehnik ter policistkam in policistom zaželel dobro delovno ozračje in obilo uspehov, hkrati pa jih opozoril na zahtevne naloge, ki jih čakajo.

"Pa smo jo dočakali, našo lepotico," je rekel komandir PP Podlehnik Marjan Ferk in se zahvalil vsem, ki so kakorkoli pripomogli k novi pridobitvi in nadaljeval: "Prepričan sem, da bo dober porok našim novim delovnim uspehom in v zadovoljstvo občanov in občank, ki živijo in delajo na območju PP Podlehnik." Obiskovalce svečanosti je povabil, da so si ogledali prostore nove stavbe.


Tekst in fotografije: Bartolo Lampret