Rudolf Maister je v noči na 23. november 1918 s svojo četo razorožil zeleno gardo v Mariboru. Novembra in decembra je nato zasedel narodnostno mejno območje na Štajerskem. Po njegovem severnem robu v glavnem poteka še danes državna meja. Mestni svet MO Maribor je 1995. leta sprejel sklep, da je 23. november spominski dan mestne občine Maribor.

V spomin na ta dogodek in ob 15. obletnici in dnevu 72. brigade Slovenske vojske, sta MO Maribor in 72. brigada Slovenske vojske v sredo, 21. novembra pripravila skupno slovesnost. Ves dan so tudi potekale spremljevalne aktivnosti.

071122--Maister01Na trgu Svobode v Mariboru je potekala statična in dinamična predstavitev, v kateri je sodelovala tudi PU Maribor. Policisti PU Maribor so predstavili delo Posebne policijske enote in Gorske policijske enote, rokovanje z mobilnim radarjem Provido, Etilometrom, elektronskim alkotestom s sredstvom za prisilno ustavljanje motornih vozil - Stingerjem.

071122--Maister02Obiskovalci so se lahko seznanili z delovanjem mobilne in ročne termovizije, na stojnici pa so se lahko seznanili nevarnostjo prepovedanih drog in z nekaterimi ukrepi za boljšo varnost. Policisti PP vodnikov službenih psov in konjenikov so prikazali prijetje osumljenca s pomočjo službenega psa za splošno uporabo in iskanje prepovedanih drog s pomočjo službenega psa za specialistično uporabo.

071122--Maister03

Veliko zanimanje, zlasti med mlajšimi obiskovalci prireditve, sta vzbudila policista - konjenika.

 

Tekst in fotografije: Bartolo Lampret