Predstavniki Policijske uprave Maribor so 26. junija 2009 položili venca na Ljubljanski ulici in na pobreškem pokopališču v Mariboru. Direktor PU Maribor Danijel Lorbek, komandir PP Maribor II Franc Virtič in njegov pomočnik Fredi Fartely so se tako poklonili spominu na rezervnega policista Roberta Hvalca, ki je v osamosvojitveni vojni za Slovenijo izgubil življenje. 29. junija pa sta direktor PU Maribor in komandir PP Maribor II pripravila sprejem za upokojenega policista Zdenka Lileka, ki je bil poškodovan v osamosvojitveni vojni.

Sprejem sodi med aktivnosti, ki jih je policijska uprava organizirala v spomin na dogodke pred osemnajstimi leti in v počastitev 27. junija, dneva policije.

P6290142

Na fotografiji (z leve) Franc Virtič, Zdenko Lilek in Danijel Lorbek


V noči na 28. junij 1991 sta miličnik Zdenko Lilek in rezervni miličnik Robert Hvalec opravljala observacijo barikad okrog vojaških objektov na območju Oddelka milice Tabor. Vojaki iz vojašnice Vojvode Mišiča so streljali na službeno vozilo milice, s katerim sta vozila po Ljubljanski ulici. Robert Hvalec je med prevozom v bolnišnico umrl, Zdenko Lilek pa je bil hudo poškodovan.

V pogovoru so obudili spomine na tiste trenutke in dogodke, pomembne ne samo za državo, pač pa tudi za posameznike ki so bili takrat v njih udeleženi, saj so v njih pustili globoke brazde. Zdenko Lilek je eden tistih, ki se jim je življenje korenito spremenilo, pa vendar je še vedno poln optimizma in skrbi za kakovostno preživljanje prostega časa. Aktivno sodeluje v številnih dejavnostih paraplegikov, od košarke in ribolova do streljanja, v zadnjem času pa išče izzive tudi v umetniškem ustvarjanju - rezbarjenju.

Sprejem se je po sproščenem pogovoru zaključil z obvezo, da se srečamo večkrat in seveda ob različnih priložnostih.