Vljudno vas vabimo na finale 4. otroške varnostne olimpijade, ki bo v sredo, 3. junija, ob 8. uri pred Osnovno šolo Sladki vrh.

Na zaključni prireditvi 3. junija bodo sodelovali policisti vodniki službenih psov, policisti konjeniki, policisti motoristi, specialna službena vozila policije, simulatorji varne vožnje, če bo lepo vreme, bo možen tudi ogled helikopterja. 

Igre se bodo začele s prihodom olimpijskega ognja iz zraka (padalci Letalskega centra iz Maribora) in svečano otvoritvijo z dvigom zastave. Tekmovalce in goste bodo nagovorili Andreja Košti, ravnateljica OŠ Sladki Vrh, Edvard Čagran, župan občine Šentilj, in Janko Goršek, v. d. generalnega direktorja policije.

Prireditev si bodo ogledali tudi visoki policijski funkcionarji iz Avstrije, župani Podravja z gostiteljem Edvardom Čagranom in 18 ravnateljev oz. ravnateljic osnovnih šol finalistk z gostiteljico, ravnateljico OŠ Sladki vrh Andrejo Košti. Domen Kumer, Alenka Kolman, Natalija Kolšek in šolski ansambel OŠ Sladki Vrh bodo z glasbo popestrili dogajanje, otroke pa bodo obiskali tudi vrhunski športniki, zaposleni v policiji: Tina Maze, Matic Osovnikar in Rok Kolander.

V finale so se uvrstile ekipe osnovnih šol, ki so bile najboljše v predtekmovanjih: OŠ Lovrenc na Pohorju, OŠ Selnica ob Dravi, OŠ Sladki vrh, podružnica Zg. Velka, Volkschüle Brunsee iz Avstrije, OŠ Dušana Flisa Hoče, OŠ Franca Lešnika Vuka Slivnica pri Mariboru, 2.OŠ Slovenska Bistrica, OŠ Benedikt, OŠ Franca Rozmana Staneta, OŠ Malečnik, OŠ Kamnica, OŠ Lenart, OŠ Draga Kobala, OŠ Ludvika Pliberška, OŠ Ormož, 4.c OŠ Ljudski vrt Ptuj, 4. b OŠ Olge Meglič, OŠ Destrnik in podružnica Trnovska vas.

V predtekmovanjih se je pomerilo 88 ekip (880 otrok) iz skoraj vseh občin na območju Policijske uprave Maribor, na povabilo organizatorja pa tudi ekipa otrok iz avstrijske šole v Brunseeju.

PU Maribor že četrto leto zapored organizira Otroško varnostno olimpijado. Otroci se skozi igro, zabavo in delom v skupini seznanijo z nekaterimi najpogostejšimi elementi nevarnosti in se naučijo ravnati samozaščitno. Spoznajo, kako je treba ukrepati v različnih nevarnih situacijah ali nesrečah. Učenci ne pokažejo samo svojega znanja o varnosti in zaščiti, ampak tudi spretnost in sposobnost timskega dela, pri čemer tekmovalnost nikakor ni v ospredju. Olimpijada je sestavljena iz uporabnih nalog, pri katerih učenci odgovarjajo na vprašanja, prirejena njihovi starosti.

Igre na tekmovališču vodijo vodje policijskih okolišev iz Policijske postaje Maribor I in Policijske postaje Maribor II.

Pri organizaciji sodelujejo tudi prostovoljna gasilska društva, ptujska in mariborska izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje, 72. brigada Slovenske vojske, reševalna služba nujne medicinske pomoči in občinske komisije oz. sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu na območju Podravja.

 

Program finalne prireditve in več informacij o otroški varnostni olimpijadi je objavljenih na spletni strani: http://www.otroska-varnostna-olimpijada.com/.

Vljudno vabljeni!