Predstavnika Policijske uprave Ljubljana in Policijske akademije sta med 11. in 13. majem obiskala Urad za boj proti ilegalnim migracijam in nezakonitemu zaposlovanju tujcev (v angl. Office Central Repression Immigration irreguliere empoli Etrangers Sans Titre - OCRIEST), ki ima sedež v Parizu.

Aleksander Mali, predavatelj na Višji policijski šoli, in Antonio Jeseničnik, pomočnik komandirja Policijske postaje za izravnalne ukrepe Ljubljana, sta urad obiskala v okviru že tradicionalnega francosko-slovenskega policijskega sodelovanja.

Urad, ustanovljen leta 1996, sodeluje z Interpolom, Europolom, agencijo Frontex, OSCE-jem in drugimi službami ter s 94 državami na svetu. Je edini takšen urad v francoski policiji in deluje na celotnem francoskem ozemlju, vključno s prekooceanskimi ozemlji Francije.

skupinska1

Na fotografiji od leve proti desni: prevajalec Pierre Merat, Pierre Brunet, uslužbenec francoskega ministrstva za notranje zadeve in koordinator obiska, Michel Scotti, pomočnik vodje urada, zadolžen za usposabljanje, predavatelj na Višji policijski šoli Aleksander Mali in pomočnik komandirja PPIU Ljubljana Antonio Jeseničnik


Francoski kolegi so jima predstavili organiziranost francoske policije na področju boja proti ilegalnim migracijam. V letu 2008 so v Franciji obravnavali več kot 98.000 ilegalnih migrantov, med njimi največ državljanov Kitajske. Podrobno so jima predstavili vlogo (cilje in metode dela) in notranje organizacijske enote urada, opremo za tajno opazovanje in sledenje ter praktične primere odkrivanja nezakonitih migrantov. Seznanila sta se tudi s sistemom policijskega izobraževanja v Franciji, ki poteka na treh ravneh.

V enoti za analiziranje tveganja sta predstavnika slovenske policije predstavila stanje ilegalnih migracij v Sloveniji, na zaprosilo francoskih kolegov pa tudi tokove ilegalnih migracij na območju Balkana. Francoski kolegi so namreč poznali stanje na tem območju le v splošnem, brez konkretnih podatkov o smereh in načinih nedovoljenih prehodov meje, tihotapljenja drog, prevoza ukradenih vozil in orožja. Zadnji dan študijskega obiska sta si na francoskem ministrstvu za notranje zadeve, v enoti za odkrivanje ponarejenega denarja, cigaret, oblačil in alkoholnih pijač, ogledala tudi zanimive primerke zaseženih ponaredkov.