Policijska uprava Ljubljana in Motoklub MAK Vodice bosta v nedeljo, 19. aprila 2009, med 8. in 15. uro na parkirnem prostoru pred občino Vodice organizirala prireditev Varno v promet - policijska izkušnja kot nasvet.

Policisti PU Ljubljana oz. inštruktorji Postaje prometne policije Ljubljana bodo udeležencem prikazali in jih poučili, kako se izogibati oviram na cesti, voziti slalom med stebrički, izpeljati majhne kroge in osmice ter pridobiti druge vozniške veščine.

Policisti inštruktorji na motornih kolesih bodo z veseljem prikazovali vaje, ki jih bodo vozniki koles z motorjem (skuterjev) in motornih koles nato izvajali tudi sami na lastno odgovornost. Policist inštruktor bo voznika med vajo ves čas opazoval: njegovo vožnjo, kretnje in gibe ter mu na koncu svetoval, kako lahko odpravi posamezne napake.

Prireditev bo sestavljena iz praktičnega dela in predstavitve preventivnega dela policije.

Praktični del bo obsegal vaje iz programa varne vožnje z motornimi kolesi, kolesi z motorjem (skuterji), in sicer v okviru naslednjih tem:

  • pravilna uporaba varnostne čelade, zaščitnih rokavic in druge zaščitne opreme
  • obvladovanje motornega kolesa pri vožnji osmice, slalomu in povezovanju ostrih zavojev pri majhni hitrosti
  • izogibanje nenadnim oviram z zaviranjem in brez zaviranja
  • zaviranje pri različnih hitrostih z uporabo samo sprednje zavore, samo zadnje zavore in obeh zavor
  • prikaz različnih poti ustavljanja glede na različne obremenitve motornega kolesa
  • ustavljanje pred oviro pri različnih hitrosti

 

Prireditev se bo začela ob 8. uri. Vsak udeleženec se bo ob prihodu na prireditev ustavil pri policistu pred vhodom na prireditveni prostor, kjer bo prijavil svojo udeležbo. Policist bo pregledal motorno kolo, ali je tehnično brezhibno, in preveril veljavnost prometnega in vozniškega dovoljenja, psihofizične sposobnosti motorista ter obvezno zaščitno opremo.

V okviru praktičnega dela prireditve bodo na parkirnem prostoru s pomočjo plastičnih stožcev postavljene različne vaje za motoriste. Parkirni prostor bo v ta namen razdeljen na tri dele, ki bodo namenjeni praktičnim vajam z motornimi kolesi. Posamezne vaje bodo udeležencem najprej pokazali policisti - inštruktorji, nato pa jih bodo pod njihovim vodstvom lahko izvajali tudi udeleženci s svojimi motornimi kolesi.

Pogoj za udeležbo na poligonu je tehnično brezhibno motorno kolo oziroma kolo z motorjem, ki je registrirano, vozniško dovoljenje ustrezne kategorije in podpisana izjava, da se vaj udeležuje na lastno odgovornost.

V okviru predstavitve preventivnega dela policije bo prikazano različno preventivno gradivo policije, metodika dela policije in oprema, ki jo policisti uporabljajo pri odkrivanju kršiteljev. Udeleženci si bodo lahko ogledali opremo in preventivno gradivo ter dobili koristne praktične nasvete za varnejšo udeležbo v prometu.

Prikaz nudenja prve pomoči poškodovanemu motoristu bo izvedel reševalec na motorju Reševalne postaje Ljubljana. Aktivni udeleženci bodo po navodilih reševalca tudi sami preizkusili nudenje prve pomoči.

Za opazovalce pa bo na prireditvenem prostoru razstavljenih tudi nekaj starodobnih motorjev.

V upanju na čim večjo udeležbo vas pozdravljamo!