Kriminalist Policijske uprave Kranj Janko Šubic je 17. oktobra 2010 pomagal 69-letnemu vozniku avtomobila, ki je med vožnjo doživel možgansko kap. Kljub trditvam moškega, da ne potrebuje zdravniške pomoči, je kriminalist prepoznal simptome kapi in mu priskrbel zdravniško oskrbo. S svojim prisebnim ravnanjem je v veliki meri pripomogel k temu, da moški ni umrl.

V nedeljo popoldne, okoli 19. ure, se je kriminalist s kranjske policijske uprave Janko Šubic s službenim vozilom vozil proti Škofji Loki. V križišču Stari Dvor je dohitel kolono vozil, na začetku katere je opazil zelo počasen osebni avtomobil znamke Audi A3. Njegov voznik je vijugal s skrajnega desnega na skrajni levi rob vozišča, nekaj trenutkov zatem pa se je zaustavil. Kriminalist je zapeljal do avtomobila in na službenem vozilu prižgal modre utripajoče luči, s čimer je zavaroval kraj.

subic

Kriminalist Janko Šubic je pri vozniku še pravočasno prepoznal znake možganske kapi in mu tako rešil življenje.


Nato je pristopil do voznika, starejšega moškega, ki pa se sprva ni odzival na njegove pozive in vprašanja. Opazil je tudi, da ima avto poškodovano sprednje levo kolo in vzvratno ogledalo, kar sta bili, kot je ugotovil, posledici predhodne prometne nesreče. Opazil je še, da ima voznik težave z levo roko in omrtvičeno levo lice oz. ustnice. Kriminalist je voznika večkrat vprašal, če potrebuje zdravniško pomoč, ki jo je voznik sicer vztrajno zavračal, a je v samem pogovoru deloval zbegano. Pomoč je zavračal tudi po tem, ko je na kraj že prispela patrulja uniformiranih policistov. Ko je bil tudi preizkus alkoholiziranosti negativen in je moškemu začela močneje drgetati leva roka, so policisti zaradi znakov možganske kapi vseeno poklicali reševalce. Dežurna zdravnica je potrdila diagnozo, zato so voznika, 69-letnega moškega iz Škofje Loke,  odpeljali v ljubljanski klinični center.